EZ ORGANISEERT CIMSUPRO INFORMATIE SESSIES VOOR ONDERNEMERS

Het Onderdirectoraat Internationale Handel (ODIH) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) organiseert informatie sessies voor ondernemers.

Deze informatie sessies zijn een voorloper op de sessies die het CARICOM Secretariaat zal houden in de CARICOM lidlanden, vanaf 17 april 2023 tot en met 11 juli 2023. De deskundigen van het CARICOM Secretariaat zullen op 10 en 11 juli 2023 in Suriname zijn om de betrokken actoren te trainen. Ondernemers worden in de gelegenheid gesteld om zich te registreren om hun producten aan te bieden en te promoten via het CARICOM INTERACTIVE MARKETPLACE AND SUSPENSION PROCEDURE (CIMSuPro) platform.
De informatie sessies zullen worden georganiseerd door het ministerie van EZ op 3, 4 en 5 april 2023.  

CIMSuPro een virtueel platform waar ondernemers hun lokaal geproduceerde producten kunnen promoten op de CARICOM-markt. Daarnaast kunnen zij vrijstelling aanvragen voor het importeren van grondstoffen buiten de CARICOM lidlanden, indien deze niet aangeboden kunnen worden door de CARICOM lidlanden.  De private sector van Suriname heeft in 2010 het initiatief genomen om met ondersteuning van het ministerie van EZ  het platform op te zetten.  Dit platform zal het proces en de lange wachttijden die ontstaan bij de verzoeken voor opheffing van het gemeenschappelijk buiten invoertarief (CET) vereenvoudigen en versnellen bij de import van grondstoffen buiten de CARICOM. Het platform zorgt ervoor dat de periode voor vrijstelling aanvragen aanzienlijk wordt verkort (naar maximaal 5 dagen). Momenteel duurt de afhandeling van vrijstellingsaanvragen ongeveer 3-4 weken. Hiernaast zal CIMSuPro  zorgen voor transparantie, gezien de aanvragen voor vrijstelling gelijk in alle CARICOM-landen zichtbaar zullen zijn.

PERSBERICHT| MIN.EZ

Facebook Comments Box