CORONAMAATREGELEN VERSOEPELD/ LOCKDOWN VAN 22:00 UUR TOT 05:00 UUR

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De geldende maatregelen om Covid-19 in te dammen zijn per maandag 26 oktober versoepeld. “Het richtcijfer is minder dan 25 nieuwe gevallen per dag. Wij hopen dat dit beeld zich de komende 7 tot 10 dagen voortzet”, zegt Chandrikapersad Santokhi, president van de Republiek Suriname.

De situatie is volgens het staatshoofd onder controle, maar hij roept toch op tot waakzaamheid.

Het uitgangsverbod is thans ingesteld van 10 uur ’s avonds tot 5 uur in de ochtend. Samenscholing van groepen groter dan 10 personen is verboden. Er zal geen dispensatie worden verleend voor het feesten, met inbegrip van huisfeesten.

Rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten worden toegestaan, met als voorwaarde dat het aantal aanwezige personen wordt bepaald door de beschikbare capaciteit van de desbetreffende ruimte. De maatstaf is gesteld op niet meer dan 1 persoon per 5 vierkante meter. De toepassing van de veiligheidsprotocollen blijven hierbij ook van kracht.

Sportactiviteiten in de buitenlucht, zoals: recreatief volleybal en voetbal mogen plaatsvinden met inachtneming van de desbetreffende protocollen, waaronder zonder scheidsrechters en/of toeschouwers. Aan de protocollen van de overige takken van sport wordt met voortvarendheid gewerkt.

Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water, is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol Openbaar Vervoer.

Bordelen, bars, nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke blijven gesloten. Restaurants en andere commerciële eetgelegenheden mogen uitsluitend ten behoeve van afhaal of bezorging open, indien zij beschikken over terrassen in de openlucht.

Markten, recreatieoorden, casino’s, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren, sportscholen, yoga, dansscholen, aerobics, Zumba en sport- en/of fitnesscentra, fysiotherapeuten, kapsalons, kappers en barbershops zijn opengesteld met inachtneming van de Covid-19-protocollen.

De grens via de lucht is uitsluitend beperkt geopend voor rechtstreeks personenverkeer uit Nederland. Dit personenverkeer is uitsluitend toegestaan voor repatrianten, essentieel personeel of in verband met spoedgevallen van persoonlijke aard.

In alle gevallen kan reizen uitsluitend nadat de desbetreffende persoon toestemming heeft verkregen van de bevoegde Surinaamse autoriteiten. Neemt u contact op met de desbetreffende autoriteiten indien u wilt afreizen. De precieze voorschriften worden u meegedeeld na verkregen toestemming.

Vluchten naar het binnenland worden slechts ondernomen onder naleving van de geldende luchtvaart protocollen.

Personen in quarantaine of isolatie, maar ook personen die verplicht moeten thuisblijven, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hun verboden om zich buiten hun woning of verblijfsgelegenheden te begeven en/of te bevinden.

UNITEDNEWS