SURINAME HEEFT OOK GEEN MENING OVER KWESTIE NICARAGUA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: President Daniel Ortega

Suriname wenst zich binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) ook niet uit te spreken over de situatie in Nicaragua.

Tijdens de stemming over een resolutie die het regime van president Daniel Ortega moet dwingen om verkiezingen uit te schrijven maakte Suriname gebruik van het onthoudingsrecht. Dit komt nadat het land zich ook afstandelijk hield van de resolutie over verkiezingen in Venezuela.  

In de resolutie, aangaande Nicaragua, wordt president Ortega opgeroepen om democratische instituten en mensenrechten te respecteren door vrije en eerlijke verkiezingen uit te schrijven. De resolutie werd met 20 stemmen vóór en 2 tegen aangenomen. Er waren 12 onthoudingen, waaronder de stem van Suriname.

Ortega krijgt van de OAS tot en met mei 2021 om de nodige maatregelen te treffen voor het houden van verkiezingen in november dat jaar.

De Verenigde Staten van Amerika (VS) worden gezien als de regisseurs van de resoluties tegen Venezuela en Nicaragua. Het commentaar van anti-rechtse critici is dat de VS menens is om alle vormen van het socialisme uit te roeien op het westelijk halfrond.

Dit zou nu gaande zijn in Venezuela waar de oppositie duidelijk zichtbaar de steun krijgt van de Amerikaanse regering. Het vallen van het regime van Evo Morales in Bolivia wordt ook aan Amerikaanse invloeden toegeschreven. De partij van de ex-president heeft intussen wederom regeermacht kunnen verwerven.

UNITEDNEWS