COVID-19 GAAT ZORGWEKKENDE KANT OP IN SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het aantal personen dat besmet is met het coronavirus, COVID-19, is dinsdagavond bijgesteld naar 8. Intussen zijn er 301 personen in thuisquarantaine.

Volgens de autoriteiten worden die streng in de gaten gehouden, maar de samenleving is niet overtuigd van de effectiviteit hiervan, vooral nadat sommige personen na enkele dagen weer op straat zijn gesignaleerd.

Zorgpunten en detailinformatie die door journalisten aan het COVID-managementteam van de regering worden voorgelegd op de dagelijkse persconferenties worden onvoldoende beantwoord. Vanuit regeringszijde wordt wel gesteld dat er enorm veel inspanningen gaat naar het beheersen van het virus. Een grotere verantwoordelijkheid ligt volgens vicepresident Ashwin Adhin bij de samenleving zelf. Die schijnt zich niet altijd aan de aanbevelingen en richtlijnen te houden. Hij verwijst vooral naar het aspect van social distancing.

Bij de overheid zit een goed deel van het personeel thuis met behoud van salaris, maar bij de particuliere sector gaat er heel wat mis. Personeel mag vrijwillig thuis blijven, met de kanttekening dat zij voor de afwezige dagen niet betaald zullen worden. Voor sommige werknemers geldt dat zij gedwongen worden verlof op te nemen. In sommige bedrijven wordt er zelfs helemaal geen aandacht besteedt aan het vraagstuk en zijn werkers verplicht zich normaal op het werk aan te melden met het advies zichzelf te beschermen.

De vicepresident zegt begrip te hebben voor het standpunt van de ondernemingen. Het stilleggen van de productie betekent financiële schade die kan leiden tot ontslag van werknemers. “Er zijn sectoren die zeggen: we kunnen de mensen thuis zetten en we hebben rek. Nu heeft u een bedrijf, maar u heeft geen inkomsten. Hoe gaat u de mensen dan betalen? Dus wij zitten dan met die situatie”, onderkent de vicepresident. De steun zal vanuit regeringswege moeten komen. Er worden nu naar modellen gekeken hoe om te gaan met de situatie in de private sector.

UNITEDNEWS