DE GEMEENSCHAPPEN IN HET BINNENLAND DIENEN BESCHERMD TE WORDEN TEGEN HET CORONAVIRUS.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Indiaanse familie te Kwamalasemutu

COVID-19 is nog niet geregistreerd in het achterland, en de speciale taskforce wil dit graag zou houden.

Een eventuele uitbraak in het binnenland kan voor enorme problemen zorgen aangezien de tribale gemeenschappen ver buiten het bereik van de basale voorzieningen wonen. Een besmetting kan snel leiden tot een grootschalige uitbraak; ‘afstandelijkheid’ is geen onderdeel van de tradities van de marrons en inheemsen in het bos. Sociale contacten en gemeenschappelijkheid vormen de basis van hun overlevingskansen.

Om de gemeenschappen daar te beschermen is alle personenverkeer via de lucht per direct verboden. Alleen goederentransport is toegestaan. “Alle verkeer dat wij op dit moment zullen toestaan is verkeer voor transport van goederen en voeding. Er zullen meer maatregelen komen als wij ons niet houden aan de afspraken”, zegt Daniëlle Veira van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) tevens voorzitter van het Nationaal COVID-19 Managementteam.

Er hebben zich enkele zorgwekkende ontwikkelingen voorgedaan in het binnenland waarbij het risico op een besmetting in de hand is gewerkt. Zo was er de afgelopen week een rouwdienst in het Tapanahoni-gebied, niet ver van de grens met Frans-Guyana. De traditionele plechtigheden werden bijgewoond door honderden mensen vanuit verschillende delen van het binnenland en Frans-Guyana. Vanuit het buurland staken boten de Marowijnerivier over, zonder dat de gezondheidstoestand van de passagiers bekend is.

Er zijn enkele strenge maatregelen in het vooruitzicht gesteld, zoals verhoogde controles langs de wegen die naar Paramaribo leiden. Dit om te voorkomen dat eventuele besmette personen naar de kustvlakte komen, maar ook om besmette personen tegen te houden die richting het binnenland gaan. Via de lucht is het personenverkeer per dinsdag alvast stopgezet. 

UNITEDNEWS