COVID-19 TEAM ONDERVINDT VEEL TEGENWERKING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto bron: Cleopatra Jessurun:De directeur van Volksgezondheid

Het COVID-19 Quick Reponse Team heeft het sinds maandag enorm druk met het opsporen van potentiële en contactpersonen van besmette personen.

Ondanks ondersteuning van het Ministerie van Justitie en Politie (JusPol) verlopen de werkzaamheden erg vermoeiend.

De speciale taskforce van Volksgezondheid komt handen en voeten te kort om contactpersonen op te halen, onderzoek te doen en telefonisch controle uit te voeren op personen die in quarantaine zitten. “Het verloopt echt niet zo smooth. Soms niet altijd vanuit onze kant, maar vaak genoeg ook niet vanuit de gemeenschapskant”, zegt Cleopatra Jessurun.

De directeur van Volksgezondheid maakt melding van agressief en gewelddadig gedrag bij mensen die opgehaald worden vanwege een potentiele besmetting.

“Mensen die flessen kapotslaan om het team aan te vallen en bedreigen met wapens”, legt zij uit.

Het ophalen gaat te vaak gepaard met heel wat sensatie en luidruchtigheid. De diensten zijn dan genoodzaakt om geweld toe te passen wat niet de bedoeling is van de gezondheidsoperatie. “Mensen willen niet weggebracht worden en in quarantaine geplaats worden. Het kan sommige mensen niet schelen dat ze positief zijn, en ze willen dus wegvluchten”, aldus Jessurun.

Van de samenleving wordt verwacht dat zij zich coöperatief opstelt zodat COVID-19 effectief bestreden kan worden. Zonder samenspel zal het doel mislukken. Tot en met dinsdagavond waren er 44 actieve besmettingen geregistreerd. Volgens Jessurun is het bijna zeker dat dit aantal zal toenemen. “Ik denk dat het meer dan de prognose is. Er zijn nog heel wat contactpersonen in kaart gebracht.”

UNITEDNEWS