CRIMINEEL GELD VINDT NOG MAKKELIJK DE WEG NAAR HET FORMEEL CIRCUIT
Het tegengaan van illegale geldstromen naar het formeel financieel circuit bij financiële en niet-financiële dienstverleners, kan alleen geschieden met strakke wettelijke maatregelen en de daadwerkelijke uitvoering ervan. De regering zou zich volgens de oppositie in De Nationale Assemblee (DNA) bewust openstellen voor de instroom van illegale gelden.
“Onbegrijpelijk dat de coalitie de wijziging op de Wet op de Jaarrekening heeft doorgedrukt. De Wet op de Jaarrekening is bedoeld om onder andere Money Laundering tegen te gaan, en met de wijziging is het met een jaar uitgesteld. Waarom doen we dit soort dingen, terwijl we ook in een NRA zitten en een beoordeling van CFATF tegemoet zullen zien?”, is de hamvraag die parlementariër Stephan Tsang (NDP) voorhoudt aan de regering en het parlement.
Het onderzoek tot de in- en uitvoer via de deviezencommissie, en de lijst van de toestemmingen die zijn uitgegeven voor valutaexport vanaf januari 2022, hebben het parlement tot heden ook niet bereikt, ondanks herhaaldelijk vragen.
Tsang zegt dat de Open Markt Operaties (OMO) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) onderzocht dienen te worden. Commerciële banken zouden ruim een jaar zijn bevoordeeld ten koste van de Staat, en wel voor meer dan 1.8 miljard SRD, onder het mom van ‘wisselkoersbeheersing’. Dit riekt volgens de NDP-parlementariër naar corruptie en zou niet ongestraft mogen blijven. Hij eist van het Openbaar Ministerie (OM) dit te onderzoeken en het niet over te laten aan een presidentiële commissie, temeer omdat het OM persisteert in de schuld van de vorige monetaire autoriteit.
“Het is geen wonder dat er geen minister met een gezond verstand zit te springen om het werk te doen. De constructie heeft heel veel weg van corruptie en witwassen”, zegt Tsang.
Informatie over de herkomst van de 5.4 miljard aan USD investeringsgelden van Phoenix Development is het parlement ook onthouden door de regering. “Komt het weer van een dubieuze Italiaan? Het heeft heel veel weg van witwassen, en de regering helpt niet mee om transparantie te brengen. Het is jammer dat de Valutawet met alle macht is getorpedeerd, want deze situatie had voorkomen kunnen worden door uitvoer van valuta onder toezicht van de Centrale Bank te brengen”, zegt Tsang.
UNITEDNEWS