CRISIS VENEZUELA ZORGT VOOR HOOFDBREKENS OVER CURAÇAO

De politieke en economische crisis in Venezuela heeft gevolgen voor buureiland Curaçao. Schuldeisers van het Venezolaanse staatsoliebedrijf leggen beslag op olie in tankers voor de kust van het eiland.

De schuldeisers volgen het voorbeeld van de Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhillips, schrijft persbureau Bloomberg. Dat bedrijf legde beslag op bezittingen en ruwe olie van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA om een claim van 2 miljard dollar kracht bij te zetten.

Na een strijd van tien jaar, zwichtte PDVSA halverwege vorig jaar. De werkzaamheden op de raffinaderij werden begin dit jaar weer hervat, meldt Reuters

Raffinaderij actief?

Maar of er nu gewerkt wordt in de raffinaderij is onduidelijk. Van het bedrijf zelf tot de verhuurder van de raffinaderij, RDK en van het ministerie van Economische Zaken Curaçao tot dat van Algemene Zaken van Curaçao: geen enkele instantie wil of kan inhoudelijk commentaar geven op vragen van RTL Z.

Begin deze week verscherpte de VS sancties tegen Venezuela, om op die manier president Maduro tot aftreden te dwingen. Amerikaanse bedrijven mogen geen olie meer afnemen van PDVSA

Bij de raffinaderij worden normaal per dag tussen de 210.000 en 230.000 vaten ruwe olie verwerkt, meldt Refineria di Korsou op de site. De raffinaderij is goed voor 1100 banen en zorgt ook voor 4000 banen bij toeleveranciers. 

Handelspartner?

Wat de verdere gevolgen zijn van de crisis in het buurland voor de economieën van de ABC-eilanden is onduidelijk. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft geen aparte landenpagina voor Venezuela, vertelt een woordvoerder. “Er gebeurt niet zo veel op handelsgebied, het is vrij stil.”

In 2017 werd voor 65,2 miljoen euro geëxporteerd naar Venezuela vanuit Nederland. Andersom importeerde Nederland voor ruim 143 miljoen euro uit Venezuela, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daar zitten de cijfers van Curaçao niet tussen, omdat dit eiland een zelfstandige status heeft binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland heeft een eigen CBS, maar die rekent olieproducten niet mee in de cijfers.

Buurland

Uit de cijfers van het Curaçaose CBS blijkt wel dat Venezuela een belangrijke partner is: in 2017 werd voor 94 miljoen Nederlandse Antilliaanse Gulden (45,7 miljoen euro) geïmporteerd uit het land.

Dat is bijna 4 procent van alle import van 2,2 miljard Antilliaanse guldens dat jaar. Omgekeerd ging er voor 5 miljoen aan goederen vanuit Curaçao naar Venezuela, wat neerkomt op 2,7 procent van de totale export van 186 miljoen Antilliaanse guldens. De handel met Venezuela valt overigens in het niet met die met de VS en Nederland.

De situatie op Curaçao wordt in ieder geval nauwlettend in de gaten gehouden in politiek Den Haag.

De politieke relatie met het land valt onder verantwoordelijkheid van minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken, maar staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de relatie met Curaçao, dat een zelfstandige status heeft binnen het Koninkrijk.

‘Vinger aan de pols’

“We houden een vinger aan de pols en als het nodig is, geven we hulp”, zegt een woordvoerder van Knops. Hulp zou bijvoorbeeld gegeven kunnen worden als er vluchtelingen vanuit Venezuela komen. “Maar dat is nu nog niet zo”, benadrukt de woordvoerder. Op de vraag of men zich zorgen maakt, antwoordt hij: “Iedereen maakt zich zorgen.”

Die zorgen zijn er ook bij het IMF: de aanhoudende crisis in Venezuela is volgens de organisatie het grootste risico voor de economie van Curaçao.

‘Alle scenario’s’

Het Nederlandse leger volgt de ontwikkelingen ook. “Bij alles wat we doen, houden we rekening met alle mogelijkheden”, meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Hoe het leger op al die scenario’s is voorbereid, wil hij niet zeggen. In totaal zijn er 1083 Nederlandse militairen op de ABC-eilanden, waar het leger als belangrijkste taken de strijd tegen drugs en illegale visserij heeft

Die militairen krijgen mogelijk te maken met een nieuwe uitdaging: piraterij. Venezolaanse vissers die geen werk meer hebben doordat bedrijven het land hebben verlaten, zijn overgestapt op smokkelen en piraterij, meldt de BBC.

BRON|REGIO

Facebook Comments Box