DE CORONAVIRUS-PANDEMIE KAN TWEE KEER ZO SLECHT ZIJN VOOR DE WERELDECONOMIE ALS EEN WERELDOORLOG

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Productieverstoringen als gevolg van de uitbraak van Covid-19 zouden de wereldeconomie twee keer zoveel kunnen kosten als een hypothetisch mondiaal militair conflict, zo blijkt uit recent onderzoek van het McKinsey Global Institute.

In een rapport met de kop ‘Risico, veerkracht en evenwicht in mondiale waardeketens’, evalueerden de analisten van het in de VS gevestigde adviesbureau McKinsey verschillende risico’s van een productiestop die 100 dagen duurde. De economische schokken die in het rapport aan de orde komen, zijn het gevolg van een breed scala aan mogelijke gebeurtenissen – van een cyberaanval en handelsconflicten tot militaire conflicten en een pandemie – en variëren in frequentie, doorlooptijd en aard van de impact.

Het blijkt dat de schade als gevolg van een hypothetisch wereldoorlogsscenario ongeveer $ 15 biljoen zou kunnen bedragen, terwijl de coronaviruspandemie evenveel zou kosten als twee van dergelijke conflicten en een gat van ongeveer $ 30 biljoen in de wereldeconomie zou achterlaten.

Dit is drie keer meer dan de kosten van de Grote Recessie, die wordt geschat op $ 10 biljoen, en 30 keer zoveel als de gevolgen van een grootschalige cyberaanval.

Volgens de McKinsey-analyse, gebaseerd op een model dat is gebaseerd op de financiële gegevens van 325 bedrijven in 13 sectoren, kunnen verstoringen van de waardeketen gemakkelijk elk decennium gemiddeld meer dan 40 procent van de jaarlijkse winst wegvagen. Een enkele ernstige gebeurtenis die de productie 100 dagen verstoort, kan in sommige bedrijfstakken echter bijna een jaarinkomsten uitwissen.

Arbeidsintensieve waardeketens zijn het meest blootgesteld aan pandemieën, aldus het rapport. Wat de industrieën betreft, heeft de pandemie de grootste gevolgen voor kleding, die goed is voor het grootste deel van de werkgelegenheid en wereldwijd minstens 25 miljoen banen oplevert, gevolgd door onder meer de ruimtevaart, meubelen en aardolieproducten.