SANTOKHI AAN ANTICORRUPTIE COMMISSIE: SAMENLEVING IS BOOS!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De presidentiele commissie Anticorruptiewet krijgt zes maanden de tijd om staatsbesluiten voor te stellen die de Anticorruptiewet moeten flankeren.

De commissie wordt geleid door Carmen Rasam, hoofdofficier van Justitie. Het staatshoofd doet een beroep op de commissie om voortvarend aan de slag te gaan, aangezien de samenleving snakt naar bewaking van de staatsmiddelen tegen corruptieve handelingen. “We hebben aan het volk beloofd dat die Anticorruptiewet in werking zal treden, maar wij willen als regering ook goeie beslissingen nemen. Daarvoor willen we een goed deskundig team aan het werk zetten om ons die aanbevelingen te doen”, zegt de president.

Santokhi zegt alle begrip te hebben voor de gevoelens in de samenleving die niet blij is met de fiscale maatregelen die in het vooruitzicht zijn gesteld om de staatsinkomsten te verhogen. Dit terwijl degenen die verantwoordelijk zijn voor de misstanden niet ter verantwoording worden geroepen.

Het concipiëren van de staatsbesluiten kan gezien worden als een ingeloste belofte. “De samenleving is boos, keiboos dat ze verarmd is! En wordt nog bozer als ze merkt dat we in haar portemonnee komen, en de mensen die hun arm gemaakt hebben niet aangepakt worden”, geeft de president mee aan de commissie.

Er is in de afgelopen periode reeds een hoop voorbereidend werk verzet op het Ministerie van Justitie en Politie (Juspol). De presidentiele commissie zal moeten nagaan of die resultaten stroken met de inzichten van de nieuwe regering. De bedoeling is ook niet dat er rancuneus wordt gehandeld om politieke ambtsdragers en politieke tegenstanders onrechtvaardig te bejegenen. “Wij doen alles conform de regels van wet en recht, dat is het rechtstatelijke wat we hebben als regering. Dat is het behoorlijk bestuur wat we het volk beloofd hebben. Wij willen rechtszekerheid, wij willen rechtsbescherming, maar we willen ook rechtshandhaving”, aldus de president.

UNITEDNEWS