DE SRD VERTOONT TEKENEN VAN HERSTEL | WISSELKOERS BLIJFT DALEN

Foto: De Surinaamse munt, de Surinaamse Dollar (SRD).

De Surinaamse munt, de Surinaamse Dollar (SRD), vertoont tekenen van herstel.

De wisselkoers is de afgelopen maanden aanzienlijk gestabiliseerd en vertoont de afgelopen weken zelfs een neerwaartse trend. Dit is tot groot ongenoegen van speculanten die in de veronderstelling leefden dat de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar de SRD 40 zou overschrijden.

Momenteel wordt bij geldwisselkantoren met moeite SRD 35,5 betaald voor een Amerikaanse dollar, maar over het algemeen blijft de koers rond SRD 35 hangen. Banken proberen van hun valuta af te komen om verliezen te voorkomen en benaderen zelfs klanten om te vragen of ze behoefte hebben aan Amerikaanse dollars.

President Chan Santokhi verwacht dat de wisselkoers voorlopig verder zal dalen. Hij zegt dat alle indicatoren wijzen op “nog meer ruimte voor verdere daling”. “Met de huidige inflatie van rond de 38% volgens het IMF, als we doorgaan met dit strakke hervormingsprogramma en stringent beleid, kan de inflatie zelfs tegen het einde van dit jaar in de buurt van 12% komen, en dat is heel belangrijk,” zegt het staatshoofd. “Hierdoor zal ook de koopkracht van alle werkenden in het land toenemen. De koers is gestabiliseerd en zelfs als deze verder daalt, zullen er voordelen zijn voor de samenleving wat betreft koopkracht.” President Santokhi benadrukt dat de internationale reserves weer op peil zijn en de schulden behoorlijk zijn geherstructureerd.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box