DE TOEKOMST KAN JE NIET VOORSPELLEN MAAR WEL CREËREN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Anuskha Sonai en Vincent Kenswil

De toekomst kan je niet voorspelen, maar je kunt het wel creëren en zelf bepalen hoe de persoonlijke, organisatorische of bedrijfssituatie er over een bepaalde periode er uit zal moeten zien.

‘Strategic Foresight is een innovatieve technologie die naar Suriname en het Caribisch gebied wordt gehaald door de jonge Surinaamse ondernemers Anuskha Sonai en Vincent Kenswil. Hun bedrijf met de naam 21-Q-Caribbean ofwel the ‘futures school of the Caribbean’ is dinsdag begonnen om topmanagers van bedrijven en ondernemers deze technologie aan te leren. Tijdens een introductie avond maandag hebben de Amerikaanse trainers Yvette Montero Salvatico en Frank Spencer de trainees en belangstellenden een blik gegund in hoe Strategic Forsight inderdaad de toekomst bepaald en zijn best practisces voorbeelden getoond van internationale bedrijven als ‘Shell en Disney World’, als ook van buitenlandse overheden die deze technologische mogelijkheid aanbevelen als ontwikkelingsstrategie voor hun land.

Digitale transformatie vindt in alle sectoren plaats, maar ook in hoe er gecommuniceerd moet worden, hoe vernieuwingen en uitdagingen het beste kunnen worden aangegaan in bedrijfsprocessen, waardoor die bedrijven ‘competitive’ kunnen blijven en zich kunnen handhaven. Daarvoor heb je de juiste mensen met de juiste skills nodig om alles wat op ons afkomt aan trend en technologie te kunnen vertalen en ermee weten om te gaan en die naar de toekomst om te zetten. Een van die skills is Strategic Forsight”, legt Sonai uit . “ Ons probleem is dat we te weinig in de toekomst leven, waardoor wij die ook niet kunnen beïnvloeden of bepalen. Strategic Forsight zou vooral ook aan jonge kinderen aangeleerd moeten worden”, zegt Kenswil. Deze technologische kennis is volgens hem het makkelijkst te begrijpen met het voorbeeld, dat een ieder wel eens een feestje voor bijvoorbeeld een ‘bigi yari’ plant. “ wanneer je het goed plant dan wordt het een goed georganiseerd feestje zonder dat je je rekeningen niet kan betalen. Forsite gaat verder. Het leert je bekend te worden met de omstandigheden op weg naar het plannen van die ‘bigi yari’ en met welke invloeden je rekening moet houden, om niet alleen succesvol te zijn maar ook om zekerheden op te bouwen”, zegt Kenswil.

De trainers die beiden academische graad hebben in deze materie noemen Strategic Forsight een soort filosofie. “Het is niet alleen technologie, het is ook een middel om de toekomst te democratiseren, om bestaande overheidsstructuren te transformeren en trends die gaande zijn in de wereld te veranderen, om minderheidsgroepen meer rechten en kansen te bieden. Strategic Forsight  bekijkt trends, waar we de voordelen uit moeten halen en stelt ons in staat een betere toekomst te creëren. Waarom zijn we eigenlijk hier als we geen betere toekomst en wereld willen creëren”, zegt Spencer.

De trainers benadrukken dat Strategic Forsight een manier is om veranderingen teweeg te brengen. Het is een manier om mensen aan te zetten dingen die zij decennia lang op een bepaalde manier hebben gedaan, het nu anders te doen omdat het beter moet. “we creëren de toekomst nu al met de beslissingen die we elke dag maken, Strategic Forsight stelt ons echter in staat in meer overleg en doelgericht de toekomst te creëren”, zegt Montero.

21-Q-Caribbean is al geruime tijd bezig met het creëren van een creatief technologische ecosysteem waarin een complete samenstelling is van alle elementen die nodig zijn om de creatieve sector te ontwikkelen. In 2015 hebben Sonai en Kenswil de beide trainers op en internationaal seminar ontmoet en hebben toen al het plan bedacht hen naar Suriname te halen om Strategic Forsight hier en later ook in het Caribisch gebied te introduceren.

UNITEDNEWS