DEMOCRATEN DRINGEN AAN OP AFSCHAFFING VAN HET SCHULDENPLAFOND EN ONBEPERKT LENEN DOOR DE OVERHEID

Democraten vinden het ‘gevaarlijk’ dat Republikeinen bezuinigingen eisen als voorwaarde voor het verhogen van de kredietlimiet.

Tientallen Democraten in het Huis hebben wetgeving voorgesteld om het schuldplafond af te schaffen, waardoor de regering onbeperkt kan lenen zonder dat het Congres een limiet heeft vastgesteld.

De federale overheid heeft vorige week het schuldplafond van 31,381 biljoen dollar bereikt, en de Republikeinen in het Huis dringen aan op toezeggingen om de recordgroei van de federale uitgaven terug te dringen voordat zij instemmen met meer leningen. Maar de Democraten beschuldigen de Republikeinen ervan de mogelijkheid te creëren dat een verhoging van het schuldplafond wordt verboden, waardoor de regering niet in staat zou zijn al haar huidige verplichtingen te financieren.

Democraten zeggen dat het een beter idee is om alle beperkingen op federaal lenen op te heffen en de overheid toe te staan te lenen wat ze nodig heeft.

“Het bewapenen van het schuldenplafond en het gebruiken ervan als pion in partijdige begrotingsonderhandelingen is gevaarlijk en brengt onze natie herhaaldelijk op de rand van wanbetaling, wat rampzalig zou zijn voor de Amerikaanse economie. Dit is iets wat we onlangs nog hebben gezien in 2011, toen de Republikeinen een schuldenplafondcrisis creëerden die resulteerde in de eerste verlaging van de kredietwaardigheid van de VS,” zei Rep. Bill Foster, D-Ill.

“De regering is verplicht haar rekeningen te betalen,” voegde hij eraan toe. “Dreigen met het niet betalen van onze schuld is hetzelfde als een dure maaltijd bestellen in een restaurant, die opeten en weggaan zonder te betalen. We kunnen en moeten een echt gesprek voeren over de totale uitgaven, maar de volledige trouw en kredietwaardigheid van de Verenigde Staten mag nooit in gevaar komen.”

Foster’s wetsvoorstel is de End the Threat of Default Act en het wordt mede ondersteund door 42 Democraten.

De regering Biden en haar Democratische bondgenoten in het Congres hebben betoogd dat het verhogen van het schuldplafond geen “nieuwe” uitgaven toestaat, maar de regering alleen in staat stelt haar huidige verplichtingen na te komen. Maar de Republikeinen zeggen dat de goedkeuring door het Congres van nieuwe uitgavenprogramma’s de regering er herhaaldelijk toe heeft gedwongen de leenlimiet te blijven overschrijden, waardoor het Congres gedwongen werd het schuldplafond steeds te verhogen.

Vóór de huizencrisis in 2008 bedroeg de totale staatsschuld 9 biljoen dollar, een bedrag dat in minder dan 15 jaar verdrievoudigd is tot meer dan 31 biljoen dollar. Mede dankzij programma’s in verband met de reddingsoperatie voor de huizenmarkt, 20 jaar militaire aanwezigheid in Afghanistan, COVID-noodmaatregelen en routinematige verhogingen van de financiering van defensie en sociale programma’s.

COVID dreef de federale uitgaven op tot recordhoogte en de overheid geeft nog steeds bijna evenveel uit, ook al is de noodtoestand voorbij.

De federale overheid gaf 4,4 biljoen dollar uit in het fiscale jaar 2019, net voordat COVID toesloeg. In boekjaar 2020 werd 6,5 biljoen dollar uitgegeven, in boekjaar 2021 6,8 biljoen en in boekjaar 2022 6,3 biljoen.

Terwijl president Biden vorig jaar zei dat de pandemie “voorbij” is, is de regering nog steeds op schema om meer dan $ 6 biljoen uit te geven in het huidige fiscale jaar.

Terwijl president Biden op zoek is naar een blanco cheque, merkten de Republikeinen deze week op dat vicepresident Joe Biden in 2011 pleitte voor onderhandelingen tussen beide partijen over het schuldplafond. Biden werd geciteerd in een Washington Post (artikel uit 2011),waarin hij zei dat “iedereen een akkoord wil” over het schuldplafond, dat “de curve van de langetermijnschuld doet ombuigen.”.

Het ministerie van Financiën zei vorige week dat, nu het schuldplafond bereikt is, het de financiering van pensioenregelingen voor federale werknemers tijdelijk zal stopzetten om nieuwe leningen te vermijden. Ook heeft het aangegeven, dat een verhoging van het schuldplafond tegen de zomer nodig zal zijn.

REGIO USA

Facebook Comments Box