DEN HAAG STUURT HENK VAN DER ZWAM NAAR PARAMARIBO ALS ZAAKGELASTIGDE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Henk van der Zwam wordt de nieuwe chargé d‘affaires van Nederland in Paramaribo. Dit wordt door hem zelf bevestigd. De diplomaat was vier jaren hoofd van de diplomatieke missie in Ottawa, Canada. Hij verruilt de koude streken nu voor een tropisch klimaat.

De Nederlandse regering heeft het besluit reeds goedgekeurd. van der Zwam komt in de plaats van Jaap Frederiks die sinds 2018 als zaakgelastigde heeft gediend.

Bekeken wordt om van der Swam direct te benoemen tot nieuwe ambassadeur voor Suriname. Indien goedgekeurd, krijgt Nederland na 8 jaren weer een buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur in Suriname. Aart Jacobi vertrok uit Suriname direct na goedkeuring van de aangepaste Amnestiewet in 2012, waarbij de decembermoorden straffeloos werden gestelde. Vanaf dat moment werden de diplomatieke banden tussen Suriname en Nederland teruggebracht naar een laag pitje. Suriname weigerde in 2017 de nieuwe ambassadeur van Nederland te accrediteren en stuurde ook geen nieuwe ambassadeurs naar Nederland.

Besloten werd om voortaan Frankrijk als diplomatieke poort voor Europa te gebruiken. Dit beleid mondde uit in een fiasco. Ook bestond er ruis rond de aankoop/verkoop van het ambassadegebouw in Parijs.

Onder nieuw leiderschap van president Chan Santokhi lijkt de relatie tussen Paramaribo en Den Haag te herstellen. De twee landen willen weer op het niveau van ambassadeur de bilaterale relatie onderhouden. “Beide landen hebben de wens uitgesproken om weer op het hoogste niveau in elkaars landen vertegenwoordigd te zijn. We gaan nu samen kijken hoe daar invulling aan gegeven kan worden en op welke termijn dat kan worden gedaan”, aldus de woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

UNITEDNEWS