DHARM MUNGRA: NIET DOMWEG OBLIGATIES UITGEVEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Paramaribo- “ Indien de regering de uitgifte van een Staatsobligatie van US$ 400 miljoen doordrukt, dient zij direct ook de belastingdienst bij te betrekken om zodoende voor de belastingen verborgen zwarte inkomens in beeld te brengen,” zegt Dharm Mungra(Zie foto).

De voorzitter van de Nieuwe Leeuw refereert naar het voorstel van Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning, die met de uitgifte van een Staatsobligatie US$ 400 miljoen hoopt binnen te halen. Het zou volgens hem goed zijn dat de minister ook met een betere verklaring komt hoe men het gestelde doel wil bereiken namelijk het stabiliseren van de koers door geld te onttrekken aan de gemeenschap en tegelijk de overheid te financieren.

“ Dit idee zou daarnaast ook direct gekoppeld moeten worden aan een planmatige aanpak voor het herstellen van onze munt. Aangezien het niet onbekend is dat het grote aantal SRD’s die ze willen afromen voornamelijk in handen van grote jongens is terechtgekomen en niet zo zeer bij de kleine man. Dus het is weer dezelfde groep die er beter van wordt.”

Volgens Mungra bestaat het gevaar dat wij net als onder de vorige regeerders als volk voedselpakketten met aardappel en uien krijgen, waarbij kapitaalkrachtige sponsoren en bevoordeelde ondernemers geld in handen krijgen om obligaties te kopen en eventueel zwart geld wit te wassen. “Ze willen geld binnenhalen, dat is begrijpelijk ! Maar wat er duidelijk ontbreekt, is het grote plaatje: wat ga je structureel ermee doen om het totale systeem gezond te maken? Of is het gewoon weer voor het oplossen van begrotingstekorten of overheidsuitgaven in afwachting op betere tijden? In ieder geval moet men voorkomen dat het geld dat uit de obligatielening komt, weer in de consumptieve sfeer beland en niets blijvend ermee wordt gefinancierd.” De opgebrachte middelen gebruiken om alleen maar je begrotingstekorten te dekken in afwachting van voorlopig nog zeer “fictieve” oliedollars kan buitendien , gezien de grote onzekerheden in die sector, tot zeer ongewenste verassingen leiden. Met beide benen op de grond blijven en in de direct productief te maken sectoren investeren is daarom aan te bevelen. In ieder geval zal het succes van deze operatie vooral sterk afhangen van het herstellen van het deels sterk geërodeerde vertrouwen in het staatsbestuur v.w. opgedoken nepotisme en incompetente invulling van strategische funkties. De president heeft in dit kader gelukkig belangerijke toezeggingen gedaan waarnaar velen zullen uitkijken.

INGEZONDEN|DHARM MUNGRA