DNA: “AFHANDELING OVERTREDERS LOCKDOWN KAN BETER”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leden van de parlementaire COVID-19-Crisiscommissie zijn van mening dat de controle en afhandeling van overtreders van de avondklok efficiënter kan.

Tot deze conclusie komen diverse leden van de commissie die poolshoogte namen van hoe de afhandeling in het weekeinde plaatsvindt tussen 7 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens. Eén van de voorstellen is om niet tegen 7 uur te beginnen met het geven van boetes, maar een uur later. Dit voorstel is overgenomen door de politie.

“In feite zou men tot 7 uur op straat mogen zijn, maar nu zijn we al bijna drie kwartier verder. En je ziet dat nog heel veel mensen over straat zijn. Dus nu al zou men een boete kunnen krijgen.

Maar ik heb begrepen dat er een verzoek is gedeponeerd vanuit de leden om tot 8 uur te wachten, en dat is gehonoreerd”, zegt Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), die ook deelnam aan de oriëntatiemissie.

De overstap naar het digitaal systeem voor de controle van de verleende dispensaties tijdens lockdown-uren gaat ook hakkelend. Ook zijn er meer laptops nodig. Commissielid Patricia Etnel (NPS) geeft aan dat uit haar observatie is gebleken de handhaving door de politie, met ondersteuning van de militairen, er ordelijk aan toe ging. Maar haar is het niet ontgaan dat werken met het digitaal systeem nog wat kinderziektes heeft die snel verholpen dienen te worden. “Ze hebben wel aangegeven dat ze niet kunnen volgen als de mensen werkelijk in het systeem voorkomen”, zegt Etnel.

Verder zijn er nog zaken die efficiënter kunnen voor wat betreft het logistieke tijdens de controle. Aan de Zwartenhovenbrugstraat was vanaf het servicestation tot naar Molenpad een hele lange rij van auto’s. “We hebben gezien dat er daar een stuk of 16 parkeervakken zijn. Je zou bij elke parkeervak, bij wijze van spreken, een auto kunnen plaatsen. Je kunt dan in 1 keer 16 auto’s controleren en dan zou het veel vlotter gaan”, zegt commissielid, Stephan Tsang (NDP).

UNITEDNEWS