DOUANE VOELT ZICH ZWAAR ONDERBETAALD

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Douaneambtenaren voelen zich zwaar onderbetaald. Vandaar dat de bond zich dit jaar bijzonder zal inzetten om uit het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO) te stappen.

Als organisatie en afdeling van het Ministerie van Financiën zijn er wat uitdagingen voor de douane, maar daarvan zal pas effectief werk van gemaakt kunnen worden indien de rechtspositie van de ambtenaren is verbeterd. “Bijna moet ik zeggen dat de douane de slechtst betaalde ambtenaar is op dit moment. Dus we moeten uit FISO stappen. Dan heb ik het niet alleen over het korps. Zelfs het burgerpersoneel lijdt eronder”, zegt bondsvoorzitter Joyce de Vlugt. Naast ontevredenheid over FISO is er ook een enorme achterstand in het formaliseren van bevorderingen. De ontevredenheid is reeds besproken met Minister Gillmore Hoefdraad. Er wordt uitgekeken naar vervolggesprekken om uiteindelijk te komen tot een eigen beloningsstructuur zoals dat reeds bij de politie en de brandweer het geval is.

Het jaar 2020 moet nog meer verbeteringen met zich meebrengen. Zo wordt uitgekeken naar de oplevering van het nieuw pand waarvan de bouw vorig jaar is aangevangen. Dit zal de werksfeer moeten verbeteren aangezien de douane krap zit met ruimte. De verwachting is dat de prestaties dan ook omhoog zullen gaan. “Dat wordt zeker een hoogtepunt. Dan krijgt de Douane eindelijk in het 150 jaar bestaan een eigen huis”, aldus de Vlugt.

Minister Hoefdraad heeft vaker laten weten dat het belangrijk is dat de Inspectie der invoerrechten en Accijnzen een strategische groep is, omdat die ervoor zorgt dat de staat inkomsten heeft vanuit de havens.

Om het beste uit het apparaat te kunnen halen zal het onder prettige omstandigheden moeten werken en voldoende tools in handen hebben om zich van haar taken te kunnen kwijten.

UNITEDNEWS