DUBAI HEROPENT DEUREN VOOR TOERISTEN NA LANGE STILSTAND

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Met een “welkom” paspoortsticker en coronavirustests bij aankomst, opent Dubai dinsdag opnieuw zijn deuren voor internationale bezoekers in de hoop de toeristenindustrie na een sluiting van bijna vier maanden nieuw leven in te blazen.

Maar bedrijven wedden vooral op degenen die al in de glimmende woestijnstad wonen om de noodlijdende economie nieuw leven in te blazen en als testrun te dienen voordat behoedzame buitenlandse vakantiegangers terugkeren.

‘Een warm welkom in uw tweede huis’, zegt de sticker op paspoorten op de luchthaven van Dubai, waar medewerkers een pak dragen en automaten persoonlijke beschermingsmiddelen bieden.

De heropening komt zelfs nu het aantal gevallen van Covid-19 in de Verenigde Arabische Emiraten stijgt tot 52.068, waaronder 324 doden, waarbij miljoenen buitenlandse arbeiders in krappe huisvesting bijzonder hard werden getroffen.

Binnenkomende toeristen moeten binnen vier dagen na de vlucht een negatief testresultaat voorleggen. Zo niet, dan kunnen ze de test bij aankomst afleggen, maar moeten ze zichzelf isoleren totdat ze de all-clear ontvangen.

Toerisme is lange tijd de levensader geweest van het blitse Golf-emiraat, een van de zeven sjeikdomeinen die deel uitmaken van de Verenigde Arabische Emiraten. Het hoogseizoen begint in oktober, wanneer de verzengende hitte van de Golfzomer begint te verdwijnen.

Dubai verwelkomde vorig jaar meer dan 16,7 miljoen bezoekers en voordat de pandemie de wereldreis ernstig belemmerde, was het de bedoeling geweest om in 2020 20 miljoen aankomsten te bereiken.

“We zijn klaar om toeristen te ontvangen terwijl we alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen”, zei Talal Al-Shanqiti van de Algemene Directie van Dubai en Buitenlandse Zaken van Dubai in een videoboodschap die op zondag werd getweet.
Met weinig oliebronnen vergeleken met zijn buren, heeft Dubai de meest gediversifieerde economie in de Golf opgebouwd, met een reputatie als financieel, commercieel en toeristisch centrum ondanks de economische neergang van de afgelopen jaren.

De stadstaat staat bekend om zijn megawinkelcentra, high-end restaurants en vijfsterrenhotels en resorts.

Maar ze hebben allemaal een zware klap gekregen tijdens de uitbraak van het coronavirus, en het BBP van Dubai in het eerste kwartaal van 2020 daalde met 3,5 procent op jaarbasis.

De in Dubai gevestigde luchtvaartmaatschappij Emirates, de grootste in het Midden-Oosten, is gedwongen haar uitgestrekte netwerk te schrappen en zou duizenden medewerkers hebben ontslagen.

Voordat de autoriteiten zich weer openden voor internationale toeristen, lanceerden ze campagnes op sociale media en zetten ze honderden ‘influencers’ op sociale media in om de attracties van Dubai aan te prijzen.

Maar terwijl het horecabedrijf werkt aan het creëren van een omgeving die strikte hygiënevoorschriften volgt maar nog steeds de moeite waard is voor potentiële buitenlandse klanten, bieden hotels Dubai bewoners “staycation” en “daycation” deals aan om de inzinking te compenseren.

Herstart van de gastvrijheid door “zich primair op de binnenlandse markt te richten, is een belangrijke eerste stap in onze gefaseerde aanpak om de normale situatie in de toeristenindustrie te herstellen”, aldus Issam Kazim, CEO van de Dubai Corporation for Tourism and Commerce Marketing.

En de sleutel tot de inspanning zijn gezondheids- en veiligheidsmaatregelen in hotels om “gasten en reizigers gerust te stellen dat Dubai een van ‘s werelds veiligste bestemmingen is”, zei hij vorige maand in een verklaring.

Het stimuleren van binnenlands toerisme maakt ook deel uit van de strategie van de andere hoofdbestemming van de VAE, de olierijke hoofdstad Abu Dhabi, die in 2019 een record van 11,35 miljoen internationale bezoekers verwelkomde.

De hoofdstad van de VAE is de thuisbasis van topattracties, waaronder een F1-circuit en het Louvre Abu Dhabi-museum, dat eind juni de deuren opende voor gemaskerde, gehandschoende bezoekers na een sluiting van 100 dagen.

Maar het emiraat deelt het enthousiasme van Dubai over het openen van deuren voor buitenlandse toeristen nog niet, hoewel degenen met negatieve testresultaten nu binnen mogen.

https://i2.wp.com/hotelandtourismonline.com/wp-content/uploads/2019/04/smrht_42_exergue_abudhabi.jpg?fit=425%2C272&ssl=1

“De plannen zijn gewijzigd en we verwachten dit jaar zeker niet hetzelfde aantal van 2019. Het zou nog twee tot drie jaar duren”, zegt Ali Al Shaiba(zie foto boven), uitvoerend directeur van toerisme en marketing voor het ministerie van Cultuur en Toerisme van Abu Dhabi. .

“Vanaf vandaag kan ik zeggen dat binnenlands toerisme ons plan is. We geloven dat binnenlands toerisme nu de sleutel is en dat doen we niet

TRAVEL