REISAGENTEN SURINAME BOOS OP KLM

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA) is niet te spreken over de houding van de Koninklijke Luchtvaarmaatschappij (KLM) met betrekking tot de commissie van 6%.

De KLM heeft besloten om ingaande 9 juli dit niet meer te zullen doen, vanwege de verliezen als gevolg van COVID-19. Volgens de ASRA misbruikt de KLM de coronacrisis als excuus om niet langer samen te werken met de reisagenten. ”Ons Staatsbesluit bestaat er vanaf 2007 en daarvóór al begon de KLM te bonzen. Elke keer is het één of ander reden die zij willen gebruiken of toepassen om dit Staatsbesluit te omzeilen”, zegt ASRA-voorzitter Riaz Mohamedjoesoef. De ASRA telt nu 19 leden, en rond de 25 IATA erkende reisagenten in Suriname. 

De ASRA stelt dat, indien deze éénzijdig aangekondigde maatregel toch wordt doorgevoerd, zulks niet alleen verstrekkende nadelige economische en sociaal-maatschappelijke gevolgen zal hebben voor de ASRA maar ook voor het Surinaams reizend publiek.

Die zal dat niet meer kunnen kiezen uit de vele mogelijkheden die een reisagent biedt, maar zich slechts en uitsluitend zal moeten neerleggen bij wat de KLM aan hen voorschotelt. Mohamedjoesoef zegt dat de Surinaamse reisagenten voor 75% van alle verkopen op de Mid-Atlantische route zorgdragen.

De ASRA meent dat de KLM ook misbruik maakt van de huidige monopoly op de Mid-Atlantische route. De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) is tijdelijk uit de roulatie, omdat het geen vliegtuig operationeel heeft voor deze lijndienst. “TUI die is er nog niet. Die kijkt de kat uit de boom”, zegt Mohamedjoesoef. De ASRA heeft tijdens de hearings met de nieuwe coalitie hun bezorgdheid kenbaar.

De KLM zal vanaf 13 juli twee keer per week op de route Amsterdam-Paramaribo vliegen met de Boeing B777-200 of -300 met Wifi aan boord.

UNITEDNEWS