ELEKTRISCHE PLEISTERS VERSNELLEN GENEZING WONDEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden elektrische pleisters die van stroom voorzien worden door lichaamsbeweging en wondgenezing kunnen versnellen.

Het is al decennia bekend dat elektrische stroompjes goed zijn om huid sneller te doen genezen. In de praktijk wordt het echter nauwelijks toegepast, omdat het onpraktische grote apparatuur en draadjes verbonden met het lichaam vereist. Onderzoekers aan de Universiteit van Wisconsin-Madison hebben echter een praktische oplossing bedacht: elektrische pleisters die lage intensiteit elektrische pulsen rond de wond op de huid afgeven.

De elektrische pleisters zijn verbonden met zogeheten nanogeneratoren die om de borstkast van de drager zijn gewikkeld. Deze nanogeneratoren genereren stroom door de beweging van het ademhalen, waardoor de pleisters van energie worden voorzien. Uit proeven op knaagdieren bleek dat wondgenezing met deze unieke pleisters slechts drie dagen vergde. Dat is een fractie van de 14 dagen genezing voor wonden zonder deze pleisters. 

Menselijke huid

Volgens de onderzoekers zijn de elektrische pleisters bijna net zo makkelijk te dragen als normale pleisters. De onderzoekers weten nog niet precies waarom elektrische stroompjes de genezing versnellen. Ze hopen dat met meer onderzoek te ontdekken. Overigens is het concept nog niet uitgeprobeerd op menselijke huid. Maar als toekomstig onderzoek uitwijst dat menselijke huid ook sneller geneest, dan zou dit mogelijk de pleister van de toekomst kunnen worden. 

De onderzoekers zijn bezig om de nanogeneratoren verder te ontwikkelen zodat deze verwerkt kunnen worden in pleisters voor consumenten. Ze hebben genoeg aan de beweging van de huid of een hartslag om stroom op te wekken. Volgens de wetenschappers zijn de benodigde materialen niet bijzonder en zouden zulke elektrische pleisters niet duurder dan gewone pleisters hoeven te zijn.

BRON|TECH