ELEKTRONISCH HANDEL- EN RECHTSVERKEER NU WETTELIJK GEREGELD

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De ‘Wet Elektronisch Rechtsverkeer’, is donderdag met algemene 37 stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee. Het concept van deze wet is in derde instantie goed bevonden. De wet reguleert alle elektronische handelingen in voornamelijk het handelsverkeer. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons (NDP) zegt dat met de goedkeuring Suriname nu beter is afgestemd op de realiteit van de dag.

De wet valt onder het ministerie van Handel en Industrie (HI). Echter is ook aan het ministerie van Justitie en Politie een bijzondere taak weggelegd om de wet op een juiste manier te laten functioneren. Minister Ferdinand Welzijn van HI zegt dat Suriname niet zoals in het buitenland stap voor stap de aanpassingen hoeft te plegen omdat het hier om een inhaalslag gaat die wordt gemaakt

Parlementariër Stephen Tsang (NDP) die voorzitter is van de commissie die deze wet samen met andere deskundigen heeft voorbereid heeft de regering en de samenleving opgeroepen goed gebruik te maken van deze wet. De burger kan bijvoorbeeld veel efficiënter gebruik maken van diensten bij de overheid zoals het verkrijgen van document. Tsang heeft voorgesteld dat op alle ministeries een commissie in het leven wordt geroepen die diensten die vallen onder elektronisch rechtsverkeer te listen en de processen om dit verkeer te effectueren op gang te brengen.

“ICT is een tool om transparantie te waarborgen en corruptie tegen te gaan. Het zorgt overigens voor veel besparingen”, zei Tsang.

Het bedrijfsleven is één van de belangrijke dragers en ondersteuners van deze wet. De parlementaire commissie heeft  naast het bedrijfsleven met nog meer dan 10 maatschappelijke organisaties en instanties overleg gepleegd en hearings gehouden over de wet. Naast deze wet moeten de wetten ‘bescherming persoonsgegevens, betalingsverkeer en cybercrime nog worden geformuleerd en aangeboden aan het parlement. De wet Elektronisch rechtsverkeer is voor nu een algemene wet die niet alleen te maken heeft met handel drijven via de elektronische weg maar ook het rechtsverkeer.

 Tijdns de openbare behandeling donderdag hebben parlementariërs kritische vragen gesteld over de praktische werking van deze wet. Krishna Mathoera (VHP) vindt dat in de wet er een duidelijkere rol moet worden gegeven aan het openbaar ministerie. Zij wijst er op dat er weinig wetgeving is die te maken heeft met het elektronisch verkeer en de bestaande klassieke wetgeving niet voldoende is. Het lid William Waidoe (PL) heeft gevraagd dat er voldoende voorlichting komt naar de gemeenschap. “Zonder awareness zal geen enkele wet goed werken in de praktijk,” stelde hij. Mathoera vindt de wet over het algemeen moeilijk leesbaar met meer dan 41 definities van moeilijke begrippen. Verwijzend naar de maatschappelijke discussie die is ontstaan bij deze wet vraagt de VHP-parlementariër als er voldoende draagvlak is voor de wet. “Ik stel deze vraag specifiek, omdat ik uit de maatschappelijke discussie rond deze wet heb geproefd, dat de media, een van de pijlers van de democratie, die binnen de samenleving een informatieve functie heeft, niet in voldoende mate geïnformeerd is over de reikwijdte van de wet. Mogelijk ook getriggerd door de informatie die in de openbare commissie behandeling is gepresenteerd.

We weten dat we niet alles kunnen oplossen, maar naar mijn bescheiden inzicht moeten we problemen niet vergroten. We zouden in elk geval voldoende inzicht moeten hebben, in welke specifieke gevallen onzekerheid zal ontstaan over hoe dat bestaande recht dan moet worden toegepast op de nieuwe wetgeving”, zei Mathoera.

UNITEDNEWS|WILFRED LEEUWIN