“EX-MINISTER HOEFDRAAD KRIJGT KANS ONSCHULD TE BEWIJZEN”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Ex-financiënminister Gillmore Hoefdraad krijgt de kans voor eens en altijd zijn naam te zuiveren.

Dit is volgens Asiskumar Gajadien, fractieleider van coalitiepartij VHP, de reden waarom er meegewerkt zal worden aan goedkeuring van de nieuwe vordering van de procureur-generaal (pg) om de ex-minister strafrechtelijk te mogen vervolgen. Indien echter blijkt dat de bewindsman aandeel heeft in de malversaties met staatsmiddelen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zal hij volgens Gajadien ook moeten instaan voor de consequenties. De nieuwe vordering van de pg is dinsdag op agenda van de huishoudelijke vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). Dit komt nadat het vorig parlement, waar de NDP-regering kon steunen op een ruime meerderheid, op 19 mei de eerste vordering had afgewezen.

De verhoudingen in DNA zijn nu helemaal anders.

De VHP en ABOP, die de afgelopen 5 jaren steeds hebben gebeukt op Hoefdraad en het financieel beleid van de regering, hebben nu de meerderheid en staan te springen om de politieke onschendbaarheid van Hoefdraad op te heffen, zodat de pg aan de slag kan gaan met het voorgerechtelijk onderzoek. “Als hij onschuldig is, dan is het goed. Dan zijn de beschuldigingen voor eens en altijd uit de wereld geholpen”, zegt de VHP-fractieleider

Volgens Gajadien wordt de samenleving een grote dienst bewezen door het OM de ruimte te geven om de miljoenenfraude bij de CBvS tot de bodem te onderzoeken en alle betrokkenen te vervolgen. Met uitzondering van Hoefdraad, zijn tot nu toe alle verdachten in Suriname in verzekering gesteld, waaronder ook de gewezen governor van de moederbank, Robert-Gray van Trikt.

Er wordt zwaar gespeculeerd over de verblijfplaats van Hoefdraad. Volgens hardnekkige geruchten zou de ex-minister zijn uitgeweken naar een buurland om strafvervolging te ontlopen. Vanuit zijn politieke partij NDP wordt ook heel geheimzinnig gedaan over Hoefdraad. De lippen worden stijf op elkaar gehouden.

UNITEDNEWS