TCT-MINISTER SOMMEERT SLM EN CASAS NAAR GROTER BELANG TE KIJKEN IN KWESTIE BOEING 777

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto compilatie van links naar rechts: Minister Albert Jubithana (TCT0, Casas-directeur Anjulio Wolf, SLM directeur Radjesh Radjkoemar

Minister Albert Jubithana van het ministerie van Transsport Communicatie en Toerisme (TCT) heeft maandagavond de directie van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) en de Civil Aviation Safety Autority Suriname (CASAS), gesommeerd te kijken naar het groter belang in de kwestie rond de certificering van de Boeing triple zeven.

Het toestel ligt al ruim 7 maanden aan de grond sinds het is geleased. De certificering van het lease toestel, de Boeing triple zeven ( B-777) zal binnen twee weken een feit moeten zijn. “Het gesprek is goed en constructief verlopen. De minister heeft ons gevraagd om naar het groter belang te kijken en ervoor te zorgen dat het vliegtuig snel kan worden gecertificeerd”, zegt SLM directeur Radjesh Radjkoemar. Voor hem is het, na het gesprek dan ook niet meer van belang te reageren op beweringen van Casas als zou de SLM zelf debet aan zijn, dat het toestel niet is gecertificeerd. “Ik ben oplossingsgericht. Ik wil wel ten stelligste benadrukken dat de vliegveiligheid bij de SLM die al langer dan 57 jaar bestaat, prioritiet nummer een is”, zegt de SLM-directeur. Volgens hem is tijdens het certificeringsproces de SLM continu in overleg geweest met Casas om ervoor te zorgen dat de SLM voldoet aan alle gestelde eisen aangaande de luchtvaardigheid van haar vliegtuigen.

Radjkoemar zegt dat dat het belangrijk is dat zowel de SLM als Casas hun geloofwaardigheid en integriteit behouden in dit traject en na het gesprek met de minister beide partijen de wens hebben geuit zich voor de volle honderd procent te willen committeren aan internationale veiligheidsregels en standaarden van de internationale burgerluchtvaart autoriteit (ICAO). “Er zijn nu duidelijke afspraken gemaakt die gericht zijn op het zo snel als mogelijk ETOPS (Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards) gecertificeerd vliegen met onze B-777|, zegt de SLM-directeur.

Casas-directeur Anjulio Wolf zegt dat met een succesvolle uitvoering van de openstaande demo’s door de SLM deze kwestie tot een goed einde kan worden gebracht. Ook hij weigert in te gaan op de aankondiging van de SLM- directie dat die desnoods bij president Chan Santokhi zal aankloppen om het toestel gecertificeerd te krijgen.

Wolf zegt dat in feite het voorlaatste Evacuatie Demonstratie plan van de SLM al acceptabel genoeg was en dus kan worden goedgekeurd. Dat de Technici van de SLM, volgens hem niet aan de vereisten zouden voldoen zou daarop geen invloed hebben. Het luchtwaardig zijn van het toestel en het door de SLM kunnen garanderen van een veilige vluchtuitvoering zijn verschillende zaken”, zegt wolf.

Met het gesprek bij minister Jubitana komt er een andere wending in deze kwestie dan maandagochtend het geval was. Het personeel heeft toen op een bijeenkomst op het hoofdkantoor van de SLM zich laten informeren door de directie. Radjkoemar heeft toen bij het beantwoorden van vragen gezegd dat een nieuw plan aan Casas zal worden aangeboden. Het SLM-personeel die niet al te positief gestemd was over de verrichtingen van Casas, stelde toen indringende vragen, zoals ‘wat er zal gebeuren wanneer Casas ook dit plan niet goedkeurt. De bezorgdheid bij het personeel had vooral te maken met de continuïteit van de vliegmaatschappij, de vrees dat het toestel terug aan de fabrikant zou moeten worden gegeven zonder dat het in operatie was gezet en de salarissen misschien niet meer uitbetaald kunnen worden. Radjkoemar heeft toen beloofd er alles aan te zullen doen dat de Boeing zo snel als mogelijk gecertificeerd kan worden.

UNITEDNEWS