EXTRA AANDACHT VOOR TOERISME BIJ LAATSTE RONDE IFS

Yves Tjon van Paramaribo Live Museum Cluster, één van de goedgekeurde IFS projecten

Negen bedrijven zijn in aanmerking gekomen voor de matching grant in het kader van het pilotprogramma Innovation in Firms in Suriname (IFS). Het gaat om Amea Cashew and Pineapple Industries NV, Lodgehouders Upper-Suriname (LBS), Coronie Toerisme Cluster, Para laboratories NV, Paramaribo Live Museum Cluster, Padre Nostro, Slimgas NV en Zeph’s Woodcrafts. Er waren in totaal 17 inzendingen.

Opvallend dit jaar zijn de toerismeorganisaties die zich in een coöperatieve samenwerking hebben gebundeld om in aanmerking te komen voor financiering om een beter product aan te bieden. Vier van negen goedgekeurde projecten hebben te maken met toerisme, maar dat ging niet van zelfsprekend.

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en het Ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HIT) kozen dit jaar er bewust voor om bij het verstrekken van de IFS-grants extra aandacht te besteden toerisme, gezien de potentie die Suriname heeft om uit te groeien tot een toonaangevende reisbestemming in de regio.

Mariko Russel, Chief of Operations bij de IDB, zegt dat de keus om toerisme in de laatste ronde van het IFS-pilot programma prioriteit te geven geplaatst moet worden tegen de achtergrond van economische diversificatie. “U gaat moeten laten zien dat wij als Surinamers het kunnen, en dat wij als Surinamers het ook daadwerkelijk doen”, geeft HIT-minister Stephen Tsang mee aan de negen uitverkorenen die een financiële injectie kregen om hun business een boost te geven. Via dit ministerie vindt de coördinatie en monitoring van de projecten plaats.

De verwachte resultaten van het IFS-programma zijn: verhoging van de productie, innovatie en productiviteit, met als gevolg meer omzet en afzet, import vervanging, toename deviezeninkomsten door export, werkgelegenheid door uitbreidingsinvesteringen en versterking van het concept van clusteringen.

De IFS-adviescommissie bestaat voornamelijk uit personen uit het bedrijfsleven zelf, en die worden aangevuld met een vertegenwoordiger van HIT als voorzitter. “We komen uit een hele moeilijke economische tijd. We hebben het allemaal gevoelt. Sommige van ons voelen het nog steeds”, zegt Reina Ravales. Zij is directeur van HIT, tevens voorzitter van de IFS-commissie. “Het herstel gaat, maar dit is één van de manieren om ervoor te zorgen dat we sneller eruit komen. Daarom moet ik zeggen dat elke mijlpaal een overwinning is”, aldus Ravales.

Het IFS is onderdeel van het Suriname Business Climate and Innovation Programme (SUBCIP), die speciaal is opgezet om investeringen en ondernemerschap in Suriname naar een hoger niveau te tillen. De productiviteit bij vooral kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) zal onder het SUBCIP moeten toenemen. 

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box