EXXONMOBIL GUYANA WIJST OP RISICO VAN OLIELEK IN SURINAAMSE WATEREN

Foto: Directeur ExxonMobil Guyana, Alistair Routledge.

De directeur van ExxonMobil Guyana, Alistair Routledge, vindt dat Guyana zich zorgen zou moeten maken over de bescherming tegen een olielek in Surinaamse wateren.

Tijdens een presentatie van de veiligheidsmaatregelen die de maatschappij heeft getroffen tegen olielekkages in haar Liza-operaties, nabij de grens met Suriname, sprak hij dinSdag over het belang van adequate voorzorgsmaatregelen. “Wanneer je de modellering doet, zou Guyana zich meer zorgen moeten maken over wat er in Suriname gebeurt dan wat er in Guyana gebeurt. Dus we zouden echt graag willen dat dezelfde beschermingsmaatregelen worden genomen in Suriname,” vertelde Routledge aan verslaggevers.

Suriname zal naar verwachting in 2028 beginnen met de productie van olie uit een van de grote offshore ontdekkingen, met de definitieve investeringsbeslissing die tegen eind 2024 wordt verwacht. In de afgelopen jaren hebben APA, voorheen Apache, TotalEnergies en Petronas grote olie- en aardgasontdekkingen gedaan voor de kust van Suriname.

Routledge hoopte dat oliemaatschappijen in nabijgelegen olieproducerende landen, waaronder Suriname, zich bij ExxonMobil zouden aansluiten bij het gebruik van de capping stack, een noodapparaat dat nu uitsluitend wordt gehuurd van de non-profitorganisatie Oil Spill Response Limited (OSRL). “Hoe meer ze deelnemen, hoe meer we die kosten spreiden,” zei hij.

Hij voegde eraan toe dat het in het VK gevestigde OSRL verantwoordelijk is voor de operatie, het onderhoud en de paraatheid van de capping stack, en dat “wij betalen een abonnementsvergoeding op basis van de putten die we boren.”

De capping stack in Guyana is een van slechts 13 wereldwijd en speelt een cruciale rol in het beheersen van eventuele blowouts op zee. Routledge benadrukte dat het een goede gelegenheid zou zijn voor operators in Suriname, Trinidad en Tobago, en andere delen van de regio om deel te nemen aan dit initiatief.

Op de vraag hoe lang het zou duren om de capping stack te gebruiken vanaf een kustbasis in geval van een olielek, antwoordde Routledge dat dit “enkele dagen” zou kunnen duren, afhankelijk van het verwijderen van puin van de lekkageplaats.

UNITEDNEWS

 

 

Facebook Comments Box