FINANCIERING AFFORDABLE HOUSING PROJECT ROND

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het Affordable Housing Project (AHP) gaat in de maand maart van start. Het AHP handelt over het brengen van ruim 4000 huisvestingsoplossingen, waaronder nieuwbouw, renovatie en verbouwing.

Het programma wordt gefinancierd door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). Aanvankelijk moest het AHP al up-and-running zijn, om goed aan te sluiten op het intussen beëindigde  Low Income Shelter Programma (LISP). Het oponthoud is volgens minister Andre Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo)) te wijten aan bureaucratie bij de IsDB.

“We hebben als Suriname eerder gedeald met IDB, en wij vonden de bureaucratie van IDB verschrikkelijk. Maar wat we meemaken met IsDB is niet om naar huis over te schrijven. En dat heeft toch wel parten gespeeld”, zegt de minister.

Op een gegeven moment moest hij zelf afreizen naar het hoofdkwartier in Saudi-Arabië om het geld voor het project, ruim USD 35 miljoen, los te krijgen. “Want het scheen via de mail niet goed door te dringen.”

Hij maakte de IsDB duidelijk dat het geld dringend nodig is, omdat het gaat om huisvestingsproblemen die nijpend zijn. “Op een gegeven moment wilde ik toch aan die hoge heren twee dingen duidelijk kenbaar maken;1: Het is een lening, Ik moet het terug betalen. Dus u moet niet zo strak doen en 2: uiteindelijk gaat het om het helpen van de mensen. Het gaat niet om systemen.”

Het vergde enorm veel inspanning om de IsDB zover te krijgen om het geld ter beschikking te stellen, zodat het AHP snel van de grond kan komen. “Het heeft geholpen, waardoor we grotere stappen konden maken en nu kunnen aankondigen dat we uiterlijk eind maart van start kunnen gaan”

UNITEDNEWS