“DOWNGRADING SURINAME LIJKT WRAAKACTIE FITCH”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings in zijn laatste publicatie de kredietwaardigheid van Suriname naar beneden bijgesteld van B- naar een CCC.

Dit betekent dat het land kwetsbaar is en de afhankelijk van meevallers in de economie om te kunnen voldoen aan haar betalingsverplichtingen. Het Ministerie van Financiën torpedeert de bevindingen van Fitch, en vermoedt dat de downgrading een wraakactie is, omdat Suriname de samenwerking met het ratingbureau heeft opgezegd. 

Fitch meldt vernietigende cijfers in haar laatste publicatie over Suriname.

De schuldpositie van Suriname is gesteld op 80,9 % van het Bruto Binnenlandsproduct (BBP).

De bal wordt ook gekaatst naar De Nationale Assemblee (DNA) die de regering toestemming zou hebben gegeven om het leningenplafond te mogen tillen van 60 %  naar 95 %.  De voorspelling is dat het begrotingstekort voor zowel 2019 als 2020 op 10 % zal liggen. Fitch vreest dat de overheidsuitgaven in aanloop naar de verkiezingen zullen toenemen met alle gevolgen van dien op de betalingsbalans. 

Er is ook flink uitgehaald naar de obligatieleningen die tegen slechte rentetarieven zouden zijn gesloten en Surinames schuldpositie alsmaar verergert. Fitch trekt ook de stoute schoenen aan door aan te halen dat de overname van de Afobaka-dam een verkiezingsbelofte van Bouterse was en dat er niet veel zekerheid is of een NDP-geleide regering verbetering zal kunnen brengen in de economische problemen waarin Suriname zich bevindt. Ook de regering gevormd door VHP-ABOP zou volgens Fitch niet erg hoopgevend zijn.

De regering van Suriname reageert verbaasd om de politieke statements die Fitch lanceert om haar kredietrating voor Suriname te beargumenteren.  “Frappant was dat de analyse van Fitch vrijwel het cliché was van de politieke analyse van de oppositie: alleen maar doem en onheil uitspreken over de toekomst van Suriname en haar huidige leiders. Fitch kondigde zelfs aan dat ze uit de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen hun intenties zou analyseren en een oordeel zou vellen over hun geschiktheid voor bestuur. De regering heeft toen protest aangetekend, omdat geen enkele rating organisatie dit ooit als doelstelling had. Zij worden geacht onafhankelijke deskundige analyses te maken en geen politieke”, aldus Financiën die geen vertrouwen meer heeft in de onpartijdigheid van kredietbeoordelaar Fitch.

UNITEDNEWS