MINIMUM UURLOON VAN SRD 8,40 NOG STEEDS GELDIG

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De hantering van een minimumuurloon van SRD 1428 is naar zeggen van minister Soewarto Moestadja van Arbeid onjuist.

Het is volgens de bewindsman een bedrag dat de wereld is ingelopen op basis van een berekening waarbij het geldende minimum uurloon van de periode vóór medio 2019 werd vermenigvuldigd uitgaande van een 48-uurse werkweek. Sinds medio vorig jaar zijn er aanpassingen gepleegd in het minimum uurloon voor diverse groepen wat betekent dat het hanteren van SRD 1428 niet meer relevant is. Vandaar dat voor de efficiëntie Arbeid liever vanuit gaat van een minimum uurloon.  

Voor winkelbedrijven is de het geldende uurloon momenteel SRD 8,40 in plaats van SRD 7,37. Ook voor grote horecabedrijven met meer dan 12 werknemers en alle andere sectoren is het minimum uurloon momenteel SRD 8,40. Het uurloon van SRD 8,60 voor bewakingsbedrijven blijft gehandhaafd.

Uitgaande van een minimum uurloon van SRD 8,40 zou dit betekenen dat de werknemer SRD 1612 per maand zal verdienen, maar dan alleen als die 48 uren per week arbeid heeft verricht.

De loonraad zal tegen eind dit jaar het uurloon voor de periode 2021-2022 bepalen. Om nu te praten van een minimum maandloon is volgens Moestadja voorbarig. “Dat hebben we inderdaad nog niet in de praktijk. Dat geldt pas in januari 2021 voor twee jaar. Dus minimumloon per maand bestaat niet”, zegt de arbeidsminister.

UNITEDNEWS