RUIM 17% MEER REIZIGERS LANGS JAP AIRPORT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO: De Johan Adolf Pengel (JAP) Luchthaven

De Johan Adolf Pengel (JAP) Luchthaven heeft het jaar 2019 afgesloten met de afhandeling van 529.405 reizigers. Als de huidige groeitrend zich voortzet, zal het doel om tegen 2033 een jaarlijkse verwerking één miljoen passagiers te hebben bijgesteld moeten worden.

Volgens Timothy Mendonça, directeur van NV Luchthavenbeheer, is de airport hard op weg om het doel eerder te realiseren.

In 2019 zijn er 269.956 aankomende reizigers afgehandeld, terwijl 259,018 het land verlieten. Ook zijn er 331 transitpassagiers uit het buitenland geregistreerd en 155 lokale reizigers. “We hebben de 530 duizend nog net niet gehaald”, zegt een tevreden Mendonça. Hoewel er een behoorlijke groei werd verwacht, is het voor hem toch een verrassing dat het om bijna 17% gaat. Sowieso steekt dit met kop en schouders uit boven het regionale- en wereldgemiddelde.

De goede resultaten zijn vooral te danken aan de toename van het vliegverkeer van en naar Suriname, waarbij de lokale luchtvaartmaatschappijen een behoorlijke bijdrage hebben geleverd.

Fly AllWays doet goede zaken op de Cubaanse markt. Begin 2019 was de afhandeling op de Cuba-markt goed voor ongeveer 1200 reizigers. In december zijn er ruim 7000 afhandelingen geweest van vertrekkende en aan aankomende passagiers.

“December is natuurlijk een piekmaand. Wat jij je moet voorstellen is dat de Cubanen, die ons land bezoeken, teruggaan met een behoorlijk aantal goederen. Die is dus niet een doorsnee toerist, maar een toerist die een behoorlijke bijdrage levert aan de economie”, aldus Mendonça. Fly AllWays heeft in 2019 ook andere markten aangedaan waaronder de Dominicaanse Republiek en Haïti.

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) kreeg in 2018 te maken met wat zware uitdagingen op de regionale vluchten, maar heeft zich in 2019 herstelt.

UNITEDNEWS