SURINAAMSE LANDBOUWERS ZULLEN MEER MOETEN DURVEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De landbouwsector in Suriname heeft ontzettend veel potentie, maar mist de nodige input om goed tot wasdom te komen. Volgens gewassenexporteur Adjay Mataw loopt Suriname als agrarische producent wel 20 jaren achter op de trends in de wereld: gericht beleid, onwil bij grote delen van de sector om te innoveren en moeilijke toegang tot aantrekkelijke financieringsmogelijkheden.

Mataw kwam eind vorig jaar in de schijnwerpers als de enige Surinaamse agrariër die voldeed aan de hoge standaarden van de Europese Unie (EU) om sopropo te mogen exporteren. Sinds begin januari heeft hij zijn dagelijkse productie opgevoerd naar 1000 kilogram ten behoeve van de exportmarkt. Hij is toe aan uitbreiding van zijn faciliteiten, maar de toegang tot investeringskapitaal is een enorme uitdaging. De hoge bankrentes zijn naar zijns inziens niet aantrekkelijk voor ondernemers om aan uitbreiding te doen. Daaraan zal wat gesleuteld moeten worden.

Landbouwers zouden ook moeten innoveren door meer aandacht te besteden aan de verwerking van hun groente en fruit tot bevroren materiaal. Dit zal op een dusdanige wijze moeten gebeuren waarbij de kwaliteit niet verloren gaat.

Dit is Mataw gelukt door te experimenteren en verschillende technieken uit te proberen. Zijn advies aan andere landbouwers is om hetzelfde te doen om te komen tot een systeem dat voor hen werkbaar en rendabel is. “Verwerking is nu de norm. Vroeger hadden wij als Surinamers veel tijd. Nu zijn wij gaan begrijpen dat wij geen tijd hebben, en heeft iedereen twee tot drie jobs om het hoofd boven water te houden. Er is geen tijd om steeds verse groente te kopen en te gaan zoeken naar de groentesoorten die we lusten. Door verwerkte ingevroren groente op de markt te brengen kan de consument kopen wat die nodig heeft en in de freezer zetten. Het bederft niet. Wanneer je het lust haal je hem uit te freezer om te koken. Het is even lekker als vers geplukte groente als je het goed verwerkt”, aldus Mataw.

Voor landbouwers betekent dit stabiele prijzen voor hun producten, omdat een buffer opgebouwd kan worden. Schaarste of overschot aan groente als gevolg van onder andere weersinvloeden zullen dan tot het verleden behoren. Verderf en dumpen zal niet langer een issue zijn.

UNITEDNEWS