FRANS-GUYANA VERWACHT UITBRAAK COVID-19 NABIJ MAROWIJNERIVIER

Foto: Grenscontrole Marowijne rivier

Franse autoriteiten vrezen dat de besmetting met COVID-19 te Grand Santi, langs de Marowijnerivier, veel groter is dan de 9 personen die tot op dit moment positief zijn getest. Gezondheidswerkers treffen voorbereidingen voor 150 mogelijke besmettingen.

In de dorpen Tonka, Mafoutou en Monfina Kakagimi geldt een algehele lockdown en straatverbod. Er wordt letterlijk gewacht op het moment dat mensen de komende dagen ziek zullen worden, zodat zij opgehaald kunnen worden voor medische bijstand.

De bezorgdheid gaat vooral uit naar Monfina waar er een school staat. De vrees is dat vanuit de school mogelijk een groot aantal personen besmet is geraakt. Er is medische versterking gestuurd naar het gebied om dit te onderzoeken.

Tenminste 1 van de tot nu toe 9 besmette persoon is met ziekteverschijnselen op Surinaams grondgebied geweest voor medische hulp. Dit wordt bevestigd door de Medische Zending van Gonini Kriki Mofo. Ook Danielle Veira, hoofd van het Covid-19 Management Team, bevestigd dit.

De poli is intussen gesloten en zijn er manschappen van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), bijgestaan door medici, naar het gebied gedirigeerd om poolshoogte te nemen. “U weet dat wij ook aan de oostgrens en de westgrens en natuurlijk ook in het zuiden enkele maatregelen zouden treffen. Deze tocht van de Medische Zending moet u zien als één van deze maatregelen, waarbij we erop uit zijn gegaan om de plaatselijke situatie te bekijken en natuurlijk, indien noodzakelijk, testen af te nemen”, zegt Veira.

UNITEDNEWS

 

 

Facebook Comments Box