VEILIGHEIDSMAATREGELEN EN SOCIAL DISTANCING ZOEK OP KWATTA MARKT

In Suriname schijnt het niet goed door te dringen wat het besmettingsgevaar van COVID-19 is op marktplaatsen. Zeker op de Landbouwmarkt Kwatta gaat alles door alsof er niets aan de hand is.

Vertrapping van de veiligheidsvoorschriften is daar schering en inslag, en daaraan maken zowel consumenten als verkopers zich schuldig. Het meest verontrustende is toch wel dat de risicogroepen, seniorenburgers en rokers, keihard meedoen met overtredingen. Social distancing is een vreemd begrip op deze markt en wordt er vragend gekeken of gegrapt als de noodzaak daarvan aan de kaak wordt gesteld. Zondagochtend was het weer raak.

Een seniorenburger haalt een biljet van SRD 20 tevoorschijn om te betalen voor een bosje kousenband. Geduldig wachtend totdat de oude man het biljet goed geïnspecteerd heeft om zich te vergewissen dat hij met een SRD 20 te maken heeft, kucht de marktventer even in zijn linkerhandpalm. Neemt het biljet vervolgens in ontvangst met dezelfde hand en geeft wisselgeld terug. De oude man steekt die meteen in zijn zak en jeukt daarna in zijn grijze baard terwijl hij verder loopt op zoek naar de volgende goede deal. Indien de marktverkoper besmet is, is het gedaan met deze seniorenburger.

Wat de marktventer ook niet weet is dat in december 2019 precies zo een markverkoopster in de Chinese stad Wuhan geïnfecteerd raakte met het coronavirus. Vanwege het nauw contact op de markt, raakten ruim 30 mensen besmet met het virus die allen op hun beurt weer ander mensen hebben besmet.

Het gevolg is dat binnen 4 maanden wereldwijd meer dan 3 miljoen mensen besmet raakten waarvan 207 duizend intussen zijn overleden. Ook de garnalenverkoopster Wei Guixian, die zich op 11 december onwel voelde op de markt in Wuhan, was er na paar dagen niet meer. Onderzoek wees uit dat zij besmet was met het coronavirus.

Op Kwatta gaat alles ongestoord door zonder besef van wat er zich afspeelt in andere delen van de wereld. Aan de politie is de opdracht gegeven om op te treden tegen samenscholingen en grote groepen mensen die te dichtbij op elkaar staan of bewegen. Frappant is dat net naast de markt het politiebureau Derde Rijweg staat. Niet één agent was maandag zichtbaar op de markt.

Ook op de openbare weg schijnt er niks aan de hand te zijn. Filevorming is aan de orde van de dag. Danielle Veira, coördinator van het Nationaal COVID-19 Management Team, is hiervan op de hoogte. “We hebben opgemerkt dat de straten nog druk zijn. We merken ook op dat markten en winkels druk zijn. Er is een grote concentratie van mensen op bepaalde plekken”, zegt de directeur Nationale Veiligheid. “We blijven benadrukken: houdt u zich aan de 2 meter afstand, was uw handen regelmatig, ontsmet tafels en stoelen. Deze ordemaatregelen zijn er tot op dit moment en het gaat ook zo blijven voor ons om ervoor zorg te dragen dat wij de toestand in Suriname kunnen beheersen”, zegt Veira.

UNITEDNEWS

 

 

Facebook Comments Box