GEDOOGD BELEID SKALIANS GAAT NOG EVEN DOOR

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De nieuwe regering stelt niet voort te willen gaan met de varende goudfabrieken die voor enorme last en vervuiling zorgen op rivieren en kreken in het binnenland.

Van een radicale aanpak tegen de skalians is echter ook geen sprake. De versterkte vergunningen aan de skalianhouders blijven voorlopig gehandhaafd totdat die zijn verlopen. Alleen de goudzoekende vaartuigen die zonder vergunning op het water komen worden voor nu aangepakt. De nieuwe trend is dat de skalians niet alleen op de bodem van rivieren en kreken naar goud zoeken, maar zich nu ook te goed doen aan de oevers van de waterwegen. Die worden flink ontgonnen, met alle gevolgen van dien voor dorpsgemeenschappen die van de rivier gebruik maken. Hiertegen zijn er wel maatregelen getroffen meent vicepresident Ronnie Brunswijk.

“De regering heeft hiertegen reeds met daadkracht opgetreden. De skalians aan de oostzijde van het land, die zonder vergunning opereren, zijn aangezegd om te stoppen met hun activiteiten, de skalians te ontmantelen en te verwijderen. Het gaat om de Marowijnerivier en de Lawarivier”, stelt Brunswijk.

De skalianhouders die wel over een vergunning beschikken zijn aangeschreven en medegedeeld dat het gedoogbeleid zal worden afgebouwd. “In eerste instantie is er een groep van 7 skalians toebehoren aan 3 eigenaren aangeschreven. Deze skalianhouders kwamen voor in de administratie van een vroegere OGS. Tijdens een veldbezoek van de minister van NH aan het Tapanahony-gebied zijn er wederom kennisgevingen verstrekt aan skalians opererende op de Marowijnerivier. In een volgende fase zal de Lawarivier worden aangedaan”, zegt de vicepresident.

De skalians in het centraal gedeelte van Suriname, met name de Sarakreek en omgeving hebben van de vorige regering toestemming verkregen om tot 31 december 2021 te mogen mijnen. Volgens Brunswijk zijn er gesprekken met hen aangegaan om te komen tot een eerdere afbouw hiervan. “De regering zal daarna met deskundigen kijken naar de mogelijkheden om de concentratie kwik in de diverse rivieren te minimaliseren en het water enigszins weer bruikbaar te maken”, zegt Brunswijk.

Het is niet uitgesloten dat wederom skalians zullen worden ingezet om de rivieren op te schonen van kwik, zoals dat eens al zou zijn gebeurd in 2018. Hieraan werd echter zwaar getwijfeld. De algemene gedachte was dat de skalians onder het om van opruiming ongestoord doorgingen met het mijnen van goud.

UNITEDNEWS