GRASSALCO VOOR 6 MILJOEN USD ‘OPGELICHT’

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco is niet alleen financieel uitgehold en verworden tot een financieringsbron van de vorige regering, maar is ook flink benadeeld.

Staatsbelangen bij Grassalco werden ondergeschikt gesteld aan de belangen van individuele personen die goede politieke connecties hadden. Zo werd een concessiegebied van Grassalco afgepakt door de regering nadat het ruim 6 miljoen USD had geïnvesteerd aan exploratie. Het mijnbouwrecht is vervolgens, via het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), gegeven aan vier ondernemingen. “Die gelieerd zijn aan één organisatie”, zegt David Abiamofo, de nieuwe minister op NH.

Het exploratieonderzoek zou hebben uitgewezen dat er enorm veel goudvoorraden aanwezig zijn in het gebied. De planning was dat Grassalco zelf zou overgaan tot ontginning van de bodemschatten. Het vermoeden bestaat dat er hebzucht in het spel was bij invloedrijke politieke bonzen. Die zouden hun invloed hebben aangewend om Grassalco de concessie afhandig te maken om er zelf flink gebruik van te kunnen maken. 

Het stoort minister Abiamofo dat Grassalco voor het dure onderzoek heeft betaald en door hogerhand de concessie terug moest geven ten voordele van enkele particulieren. Het bedrijf is op geen enkele manier gecompenseerd voor de geleden schade, en moet nu 6 miljoen USD als verlies inboeken. Dit terwijl het bedrijf reeds in grote financiële problemen verkeerd. “We gaan na wat de mogelijkheden zijn om juridisch het mijnbouwrecht terug te krijgen”, zegt minister Abiamofo.

UNITEDNEWS

https://unitednews.sr/wp-content/uploads/2020/11/amp-banner.gif