GEEN POLITIEKE MAAR DESKUNDIGE BENOEMINGEN BIJ RADEN VAN COMMISSARISSEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Invulling raden van Het bemannen van de raden van commissarissen en raden van toezicht bij de verschillende staatsbedrijven zal voortaan anders moeten plaatsvinden.

Vic president Ronni Brunswijk heeft maandag tijdens een persconferentie van de regering aangekondigd dat binnenkort vrijwel alle raden worden vervangen. Hoewel het gaat om politieke benoemingen, zullen de raden voortaan door deskundigen worden bemand afhankelijk van de sector. “Wij gaan ook ‘double checken’ wat de statuten van de bedrijven zeggen. Daarnaast zijn er bestaande richtlijnen en profielen di precies aangeven wie in een raad moet zitten. Wij gaan niet zomaar mensen plaatsen”, zegt Brunswijk.

De eerste raden die snel vervangen en opnieuw bemand zullen worden zijn die van het Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatie Systeem (MI-Glis), die van de Surinaamsche Postspaarbank (SPSB), de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), de raad van toezicht bij Grasalco, die van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SLM), de raad van toezicht bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) die van Telesur en van het Staatsziekenfonds (SZF). De vervanging van de raad bij het SZF heeft volgens Brunswijk een spoedeisend karakter en heeft intussen plaatsgevonden. Naast de deze raden zijn bij de bestaande onderraden bij de rvm twee nieuwe toegevoegd.

Het gaat om de onderraad voor ondernemerschap en werkgelegenheid. Deze onderraad is tegen de achtergrond van het regeerbeleid van de regering in het leven geroepen, zegt de vice president. In deze onderraad is het de bedoeling dat er gericht wordt gediscussieerd en beleidsmaatregelen worden voorgesteld om het ondernemerschap en werkgelegenheid te bevorderen. In deze raad hebben zitting de ministers van Economische Zaken Ondernemerschap en Technologische innovatie, het ministerie van arbeid Werkgelegenheid en Jeugd, Buitenlandse Zaken Internationale business en internationale samenwerking en het ministerie van Financiën en Planning. Daarnaast is er een onderraad in het leven geroepen voor armoede bestrijding. Deze raad waar ook verschillende ministeries zitting hebben moet nagaan welke beleidsmaatregelen genomen moeten worden om sociaal zwakkeren tegemoet te komen.

Brunswijk zal zelf leiding geven aan de nieuwe structuur die voor Covid is opgezet. Bij deze nieuwe structuur is een Taskforce toegevoegd waarvan Brunswijk zegt dat die breed wordt vertegenwoordigd. Deze Taskforce staat onder leiding van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

UNITEDNEWS