GEEN REACTIE OP GEVRAAGDE STOPZETTING FINANCIELE STEUN RECHTERLIJKE MACHT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Marcel Oostburg

Het wachten is op een reactie van het Kabinet van de President met betrekking tot de opmerkelijke petitie die de afgelopen week is overhandigd aan president Desi Bouterse.

Dit gebeurde tijdens de opening van de nieuwe snelweg in het district Para. In de brief vraagt de belangengroep aan het staatshoofd om onder andere de rechterlijke macht financieel te straffen als sanctie tegen het opschorten van de Valutawet. De president kreeg de petitie na de formaliteiten overhandigd van de ‘gewone mensen die het voelen’. Opvallend is dat de groep bestond uit mensen die vrijwel allemaal bekende gezichten zijn binnen coalitiepartij NDP of dichtbij de president zijn.

“Dit is geen organisatie. Het zijn gewoon Surinamers van overal. Van Para, Paramaribo, Wanica, Commewijne. De initiatiefnemers zijn gewoon een paar jonge mensen die het voelen”, zegt Marcel Oostburg die een begeleidende rol van ‘de groep jongeren’ invulde. Hij zegt ook behoorlijk in de financiële problemen te zijn geraakt vanwege de op hol geslagen wisselkoers. “Ik heb een hypotheek van 5000 Euro en ik heb al 5000 Euro betaald. Nu moet ik rente betalen. Vanwege de hoge koers kon ik het niet betalen. Ik ben een paar maanden achter, maar er komt elke maand 100 Euro bij. Nu is mijn saldo 2500 Euro en 2500 x SRD 20 is al SRD 50.000. Dit terwijl ik die SRD 50.000 al heb betaald. Dat is het probleem”, zegt Oostburg die geen onbekende is binnen de NDP en de entourage van president Bouterse.

“Wij eisen daarom dat de regering van Suriname de financiële steun aan de rechterlijke macht stopzet, die bewezen heeft enge politieke belangen te verkiezen boven de bescherming van de burgers van Suriname en gaat over de orde van de dag”, luidt de eis die als punt 4 is opgebracht in de petitie.

President Bouterse zegt de petitie serieus te nemen en dat actie niet zal uitblijven. “We gaan snel handelden”, aldus het staatshoofd die de bal kaatst naar Eugene van der San, Directeur op het Kabinet van de President. “Ten aanzien van punt 4 zal ik u adviseren”, stelde van der San. Het ‘snel handelen’ van president Bouterse heeft tot en met 22 mei, officieel de laatste werkdag vóór de verkiezingen, nog niet plaatsgevonden. De staat is wel in hoger beroep gegaan tegen de opschorting van de wet. Dit was ook opgenomen in de petitie.

UNITEDNEWS