GEEN STAGNATIE SURINAAMS-CHINESE PROJECTEN DOOR CORONAVIRUS

De projecten die door Chinese bedrijven in Suriname worden uitgevoerd hebben tot nu toe nauwelijks last van de uitbraak van het coronavirus, Covid-19, in China.

Alleen projecten die nog moeten beginnen, ondervinden enige vertraging, omdat de Chinese overheid voorlopig geen medewerkers naar het buitenland stuurt. De komst van een delegatie uit Beijing die in Paramaribo enkele zaken zou voorbereiden is voorlopig uitgesteld. Dat stelt ambassadeur van China in Paramaribo, Liu Quan. De Chinese ambassade heeft geen informatie dat de uitbraak van het coronavirus al problemen geeft in Suriname.

Hij merkt op dat het project om de Surinamerivier te baggeren afgelopen maandag met succes is begonnen terwijl andere projecten gewoon doorgaan. “Als in de toekomst strengere reisregels worden doorgevoerd, kunnen sommige projecten worden beïnvloed door een beperkt personenverkeer”, meent de diplomaat. Hij stelt ook dat de epidemie van tijdelijke aard is, “maar de samenwerking tussen China en Suriname is voor de lange termijn”.  In de toekomst zullen de twee landen meer wederzijdse voordelige samenwerkingsprojecten aangaan, zegt de diplomaat.

Ambassadeur Liu geeft aan dat, hoewel het baggerproject door China Harbour Engineering Company wordt uitgevoerd, de meeste arbeiders niet rechtstreeks uit China komen. Zij worden gehaald van andere projecten in landen zoals Panama en Brazilië, arbeiders die al langer dan een jaar in het buitenland werken en sinds de uitbraak van de epidemie niet meer in China zijn geweest.

Slechts acht van de 72 arbeiders komen uit China. Zij komen ook niet uit de provincie Hubei, waar de meeste besmettingen zijn vastgesteld. Zes van deze acht personen hebben de verplichte quarantaineperiode achter de rug en de twee andere personen die al tien dagen in quarantaine zijn hebben geen symptomen van het virus en verkeren in goede conditie.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box