GERECHTELIJK ONDERZOEK IN ZAAK-VAN TRIKT BEGONNEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke strafbare feiten gepleegd door voormalig CBvS-governor Robert van Trikt heeft een extra dimensie gekregen.

Vandaag (vrijdag) wordt onder leiding van een rechter-commissaris in strafzaken een gerechtelijk onderzoek (gvo) begonnen. Meestal wordt in ingewikkelde strafzaken, waarbij veel getuigen moeten worden gehoord en in een vroeg stadium bepaalde bewijsmaterialen veilig gesteld dienen te worden, een gvo gevorderd door de officier van justitie die het opsporingsonderzoek leidt. Tijdens het gvo kan de rechter-commissaris getuigen of verdachten verhoren om op deze manier meer bewijsmateriaal te verzamelen.

In de zaak tegen VanTrikt met als basis een aangifte van de huidige leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zijn inmiddels twee verdachten aangehouden: Van Trikt zelf en zijn zakenpartner in zijn accountantsbedrijf Orion. Intussen zijn reeds de regeringscommissaris bij de CBvS, Vijay Kirpalani, en de directeuren van de bank uitgebreid verhoord door het speciaal rechercheteam, dat door de procureur-generaal is samengesteld.

Naar wordt vernomen zal ook minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, door de politie worden verhoord. De bewindsman is momenteel op dienstreis in het buiteland.

De ex-governor wordt verdacht van voorfacturering bij de aankoop van voertuigen, witwassen en het aangaan van financieel nadelige contracten voor de bank met onder andere het Belgisch advieskantoor Clairfield.

Tijdens het onderzoek naar voornoemd schandaal kwam ook aan het licht dat de CBvS op onrechtmatige wijze US$ 100 miljoen van de vreemde valutakasreserves van de handelsbanken heeft aangewend. Tot nu toe is niet helemaal duidelijk waarvoor die middelen concreet zijn aangewend. Tijdens een persconferentie vorige week zei Kirpalani, dat de middelen niet zijn gestolen of verduisterd. Met de handelsbanken is een overeenkomst gemaakt om de overgebleven US$ 300 miljoen uit de kasreserve veilig te stellen. Ook wordt een betalingsregeling overeengekomen. De Staat zal de onrechtmatig gebruikte middelen met rente in drie jaar terugbetalen. De onregelmatigheden met betrekking tot de kasreserve zijn geen onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek.

UNITEDNEWS