PG LAAT BURGERS HOREN OMTRENT STRAFKLACHT TEGEN MINISTER HOEFDRAAD

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De burgers die vorige week een strafklacht tegen de minister van Financiën hebben gedeponeerd bij het Openbaar Ministerie zullen spoedig gehoord worden door een speciaal rechercheteam dat op deze zaak is gezet.

Dat heeft procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday de aangevers deze week schriftelijk meegedeeld. Volgens de indieners van de strafklacht heeft minister Gillmore Hoefdraad misbruik gemaakt van zijn ambtelijke bevoegdheden door toenmalig governor Van Trikt aan te zetten onrechtmatige handelingen te plegen bij de uitoefening van zijn functie. Van Trikt is hangende een strafrechtelijk onderzoek dat tegen hem gedaan wordt aangehouden en in verzekering gesteld. Ook een zakenpartner van hem is in deze zaak door de politie ingesloten.

Baidjnath-Panday heeft de aangevers per brief laten weten dat zij “in het kader van de verzameling van startinformatie” spoedig zullen worden opgeroepen om door het rechercheteam bij proces-verbaal gehoord te worden. Xaviera Jessurun, een van indieners van de strafklacht vindt het “compleet ongeloofwaardig” dat minister Hoefdraad niet op de hoogte was dat Van Trikt US$ 100 miljoen uit de kasreserve van de commerciële banken onrechtmatig heeft gebruikt.

Ze wijst erop dat vicepresident Ashwin Adhin onlangs op een politiek podium evenals regeringscommissaris bij de CBvS, Vijay Kirpalani heeft bevestigd dat het geld voor de diverse doeleinden is aangewend. Ook minister Hoefdraad heeft dat tijdens een vergadering van het parlement gezegd.

Ook is het volgens Jessurun ongeloofwaardig dat de ex-governor “uit eigen vrije wil en helemaal alleen alle genoemde handelingen heeft “. “Daarom juist vragen wij aan het Openbaar Ministerie te onderzoeken of Hoefdraad misbruik heeft gemaakt van zijn gezag en Van Trikt heeft gedwongen de kasreservemiddelen oneigenlijk te besteden”. DA’91-voorzitter Angelic del Castilho is ingenomen dat de aangifte niet voorhands is afgewezen door het Openbaar Ministerie. “Dat is hoopgevend”, zegt ze. Ook zij heeft aangifte gedaan tegen minister Hoefdraad. Tegen deze minister werden eerder afzonderlijk door de politieke partijen STREI! en VHP strafklachten ingediend wegens onder andere vermoedelijke overtreding van de wet op de Staatsschuld. Deze aanklachten zijn niet uitgemond in een daadwerkelijk strafrechtelijk onderzoek. De klachten werd door het Openbaar Ministerie afgewezen.

UNITEDNEWS