GRASSALCO OP ZOEK NAAR PARTNER VOOR EXPLOITATIE GOUDSECTOR

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Grasalco directeur Linus Diko

Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco heeft haar operaties met betrekking tot de goudsector voorlopig naar een laag pitje teruggebracht.

Er wordt momenteel uitgekeken naar een zakenpartner om de activiteiten te Maripaston wederom op te pakken. Uit onderzoek is gebleken dat er voldoende commerciële goudvoorkomens zijn aangetroffen, maar de exploitatiekosten zullen ook behoorlijk hoog zijn. Grassalco zal zich dit jaar vooral concentreren op steenslag dat momenteel zeer in trek is in onder andere Guyana. Het bedrijf wil daarom de operaties te Royal Hill in Brokopondo vergroten om in te spelen op te stijgende internationale vraag.

Wat de goudactiviteiten te Maripaston betreft, heeft directeur Linus Diko de overtuiging dat er gauw een partner wordt gevonden voor de risicodeling. “Natuurlijk als je produceert moet je met winsten produceren en zoals de zaken nu daar eruit zien gaan wij dat niet kunnen doen op dit moment. Dat heeft heel veel te maken met de manier waarop onze ertslichaam daar zitten. Onze exploratie hebben we voorlopig ook geparkeerd. De resultaten van het boorprogramma van het vorig jaar zijn we aan het analyseren. Het heeft hele interessante informatie naar voren gebracht. Interessant genoeg om de aandacht te kunnen trekken van mogelijke partners en investeerders”, zegt de Grassalco-baas.

Uit de voorlopige data is gebleken dat de goudvoorraden zeker twee keer hoger zijn dan initieel werd gedacht. Gezien de omstandigheden kan voorzichtig gesteld worden dat er veel meer goud op Maripaston zit, maar uit strategische redenen acht Grassalco het momenteel niet verantwoord om die investeringen te plegen.

“Exploratie heeft de hebberigheid, dat je geld erin stopt, maar niet meteen geld weer terugkrijgt. Dat is ook kapitaal dat daarin moet gaan. Waar wij nu naar kijken is partners die geïnteresseerd zijn om die risico met ons te nemen”, zegt Diko.

UNITEDNEWS