ONDUIDELIJKHEID OVER INVESTERINGSBELEID OLIEVONDST OP ZEE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Na de significante olie- en gasvondst, begin dit jaar, is het wachten op additionele data om een goed beeld te krijgen van hoe groot de voorraden zijn.

De maatschappijen Apache en Total zijn de verzamelde informatie momenteel aan het uitwerken. Terzake deskundigen gaan uit van zeker 300 miljoen vaten olie en 1,5 biljoen kubieke voet gas die zijn aangetroffen in de bron met de naam Maka Central-1. De maatschappijen zijn nu druk doende met het boren van nog meer bronnen op zee in de hoop dat er wederom vondsten worden gedaan.

Het wachten is ook op een duidelijk beleid over hoe deze olievoorraden aangewend zullen worden ten behoeve van de nationale ontwikkeling. Bij wet is er een welvaartsfonds ingesteld als appeltje voor de dorst, maar er zal ook geïnvesteerd moeten worden in andere productiesectoren.

“Hoe moet je het sparen? Hoe moet je het gedoseerd investeren in andere dingen?”, zijn de vragen die volgens Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) beantwoord zullen worden de komende tijd.

Beleidsmakers hebben wat tijd om hierover na te denken, omdat het toch nog enkele jaren zal duren alvorens er een industrie op zee in productie kan gaan. “Als je dat goed investeert, dan krijg je dat je de rest van je economie ook een grote boost kan geven dat je nu niet zou kunnen geven, behalve met veel leningen waar niemand van houdt. Maar als de inkomsten er komen, dan kan jij je economie op een solide basis zetten”, aldus Geerlings-Simons.  

UNITEDNEWS