GESTRANDE TRINIDADIANEN IN SURINAME VOELEN ZICH IN DE STEEK GELATEN

De ruim 40 gestrande Trinidadianen die weg willen uit Suriname zijn ten einde raad.

Hen hangt hongersnood boven het hoofd, omdat zij geen geld meer hebben. Ook dreigen zij dakloos te geraken, omdat de huur van hun verblijfplek niet langer betaald kan worden. Een paar van hen zijn reeds op straat gezet en hebben onderdak gevonden bij lotgenoten die nog een dak boven het hoofd hebben. De diplomatieke post van Trinidad in Suriname zou hen ook in de steek hebben gelaten. Van de Surinaamse overheid wordt ook niet verwacht dat die hen zal voeden.

Intussen zijn de gezinnen van de mannen thuis op Trinidad in geldproblemen gekomen, omdat de kostwinnaar is uitgevallen. Er kan ook geen geld worden opgenomen van de bankrekeningen op Trinidad aangezien daarvoor toestemming nodig is van de echtgenoten die in Suriname gestrand zijn. Vanuit Suriname kunnen de mannen niet veel beginnen met de banken.

De Trinidadianen mogen hun eiland niet betreden totdat er bewezen is dat zij niet besmet zijn met het Coronavirus. De testen moeten in Suriname plaatsvinden en daarna opgestuurd worden naar Trinidad als bewijs. Zolang er geen zekerheid is over de gezondheidstoestand, wil de Trinidadiaanse minister van Veiligheid, Stuart Young, niet praten over een eventuele repatriatie. De gestrande Trinidadianen zijn niet te spreken over deze houding van hun minister(Zie foto). National Security Minister Stuart Young yesterday lauded the T&T ...

Intussen heeft Suriname aan Trinidad gevraagd om testmateriaal op te sturen zodat de Trinidadianen getest kunnen worden. Young laat in het midden of de componenten wel dan niet opgestuurd zullen worden naar Suriname. De gestrande Trinidadianen en hun gezinnen thuis hebben het gevoel alsof de regering hen bewust weert en liever niet terug wil halen.

“Het is misschien goedkoper om ons in lijkzakken terug te halen”, laten de gestrande Trinidadanen weten.

De meeste van hen zijn deskundigen die tijdelijk door oliemaatschappijen in Suriname waren aangetrokken en weer naar huis terug moeten. Vanwege de lockdown van het luchtverkeer is daar onzekerheid over ontstaan. Voor sommigen heeft de werkgever op Trinidad een huis in Suriname gehuurd voor zijn gestrande personeel. Anderen zijn aan hun lot overgelaten.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box