GRATIE VOOR BOUTERSE EN VRIJSTELLING HOEFDRAAD NU NIET AAN DE ORDE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er is tussen de aankomende en aftredende regering niet gesproken over het verlenen van gratie aan Desi Bouterse die 20 jaar celstraf boven het hoofd hangt voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

Ook het doordrukken van het strafproces tegen Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën voor vermeende grootschalige corruptieve praktijken bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is niet aan de orde geweest. De nieuwe regering onder leiding van Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Ronnie Brunswijk (ABOP) heeft eerder interesse voor een soepele overdracht van de regeermacht. Volgens de twee coalitieleiders is alleen daarover gesproken met Bouterse, die nu nog president van het land is.

“Wij zijn niet de rechterlijke macht en we kunnen nooit op de stoel van de rechterlijke macht gaan zitten”, zegt Brunswijk. Hij onderkent wel dat gratie en amnestie prerogatieven van de regering zijn, maar voor nu wenst hij nog niet daarover te praten. Volgens Santokhi zal de nieuwe regering zich daarover buigen indien de rechterlijke macht dit op haar bord legt. Brunswijk zegt dat het vraagstuk van de Decembermoorden ook niet is aangehaald door Bouterse.

Er is alleen gesproken over de meest voor de voor de hand liggende manieren om de machtswisseling soepel te laten verlopen.

“Het gaat niet zo zijn dat je afspraken gaat maken dat niemand vervolgd zal worden. We hebben zoveel keren met de president gesproken maar er is nooit een keertje een woord gerept over gratie van straf voor het decemberproces. Dat hebben we nooit besproken”, benadrukt de ABOP-voorzitter.

Wat de kwestie Hoefdraad betreft kan hij niet vervolgd worden door het Openbaar Ministerie vanwege de afwijzing van de vordering door DNA een week vóór de verkiezingen. Het niet vervolgen van hoefdraad was een coalitieaangelegenheid van de NDP en dienst bondgenoten. De overige twee verdachten in Suriname, waaronder gewezen bankpresident Robert-Gray van Trikt, zijn geruime tijd achter slot en grendel. De procureur-generaal kan opnieuw een vordering indienen bij de DNA.  

UNITEDNEWS