INSTELLING MINISTERIE VAN OLIE EN GAS AFGEBLAZEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Nationale Partij Suriname (NPS) is met haar drie zetels binnen de nieuwe coalitie niet in staat om tegengewicht te bieden.

De eis van de ABOP om af te zien van het opzetten van een Ministerie van Olie en Gas wordt doorgedrukt. Dit betekent dat Staatsolie Maatschappij Suriname in de boezem blijft van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) waar ABOP het straks voor het zeggen heeft. Wat er wel komt is het nieuwe ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. De NPS zal daarmee genoegen moeten nemen. De partijleiding zal dit met de structuren bespreken.

In een eerder stadium stelde NPS-voorzitter Gregory Rusland dat zijn partij verheugd uitkijkt naar de bemensing van Olie en Gas. Een ministerie dat zich specifiek bezighoudt met dit beleid zou noodzakelijk zijn vanwege de grote olievondsten op zee.

De afspraken voor het opzetten van dit ministerie en het besluit om de NPS het politiek te laten invullen waren reeds beklonken in een ondertekende verklaring tussen de leiders van de coalitie.

De ABOP kon zich achteraf niet terugvinden in het opsplitsen van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, en zeker niet wat betreft het ontkoppelen van het beleid met betrekking tot de olie- en gasvondsten voor de kust. Met 8 zetels op zak wist de partij van Ronnie Brunswijk de andere coalitieleden te ‘overtuigen’ om het Ministerie van Olie en Gas af te blazen.

UNITEDNEWS