GRONDDISPUUT ANJER (DANNY’S VILLAPARK) MOEILIJK OP TE LOSSEN

RELYVELD PRAAT MET ADVOCAAT SCHULDEISERS

Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB) heeft vrijdag een onderhoud gehad met de advocaat van de mensen die beslag hebben laten leggen op percelen in Woonpark Anjer, het voormalig Danny’s Villapark. De bedoeling is om te komen tot een oplossing van het grondgeschil waarin de meer dan driehonderd grondeigenaren buiten hun schuld om zijn belandt.

Op 22 november worden drie huizen geveild en in december nog eens vier. Samen met de advocaat van de eisende partijen wordt gekeken naar mogelijkheden om te voorkomen dat de mensen dakloos worden. In totaal gaat het om 19 beslagleggingen die meer dan Euro 200 duizend waard zijn. Dit betekent dat, indien er niet gauw een oplossing komt voor het probleem, er woningen zullen worden verkocht totdat het geëist bedrag verrekend is. Alle grondeigenaren van Woonpark Anjer verkeren in onzekerheid.

Minister Relyveld is blij dat de advocaat open staat voor dialoog. “Hij kon evengoed hebben gezegd dat de rechter vonnis heeft gewezen om over te gaan tot veiling en dat het vonnis uitgevoerd moet worden”, zegt de minister.

Er is beslag gelegd op Woonpark Anjer door schuldeisers van de verkavelaar. Die sloot op verschillende momenten hypotheken af met het project als onderpand. De hypotheken hebben een gezamenlijke waarde van ruim een miljoen Euro en werden genomen nog voordat hij de gronden overdroeg aan de kopers die hem al hadden betaald voor de kavels.

Hij verkocht het project vervolgens aan een stichting en vrijwaarde zichzelf daardoor van de schulden. Minister Relyveld is zeer ontstemd over de wijze waarop zaken zich hebben afgespeeld op Woonpark Anjer. Deze week had hij een ontmoeting met de buurtbewoners om hen aan te horen en gezamenlijk naar een oplossing te zoeken. “Die ligt niet zo makkelijk voor de hand. De zaak is zeer complex.”

Een optie is dat de staat de beslagleggingen afkoopt bij de schuldeisers, maar dit geeft naar inziens van de minister een verkeerd signaal naar malafide verkavelaars om door te gaan met dergelijke praktijken met de veronderstelling dat de staat wel inspringt.

UNITENEWS

Facebook Comments Box