GROTE GRANTS SAMAP BESCHIKBAAR VOOR GEORGANISEERDE LANDBOUWERS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Voiced by Amazon Polly

De gestelde criteria voor de tweede oproep van de Matching Grant Facility (MGF) georganiseerd door het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) zijn bijna dezelfde als bij de eerste oproep. Er is slechts één fundamenteel verschil: de mogelijkheid voor de Large Grant.

Aanvragen voor de Large Grant kunnen deze keer alleen worden ingediend in partnerschap tussen landbouwbedrijven en landbouwers. Een voorwaarde is dat de landbouwers georganiseerd zijn als coöperaties en verenigingen van landbouwers. “Maar we hebben geleerd in de eerste oproep dat Suriname nog steeds in het proces zit om de samenwerking te consolideren. Boeren zijn erg individueel. Iedereen wil op zichzelf werken”, zegt SAMAP’s chief technical advisor, Erick Zeballos. Het doel van de nieuwe werkwijze is om te helpen bij het bevorderen van coördinatie en samenwerking. Om die reden maakt de aanpassing die er nu wordt doorgevoerd het mogelijk dat boeren zich organiseren met agrobedrijven voor het aanvragen van een grant. “Dat is een groot belangrijk verschil en op dat punt hebben we in de tweede oproep een paar aanpassingen gedaan”, aldus Zeballos.

Bij de tweede oproep is de vraag naar de Small en Large Grants, groter dan bij de eerste. Deelnemers zijn vooral geïnteresseerd in de steun van SAMAP om hun mogelijkheden tot productieverbetering uit te breiden. “Of er meer of minder projecten zullen worden goedgekeurd, zal afhangen van de kwaliteit van het project. Het streven van de MGF voor het vier jaar durende SAMAP-project is echter 200 Small Grants en 10 tot 12 Large Grants. Op dit moment hebben wij in het kader van de eerste oproep reeds 65 Small Grants goedgekeurd. In de tweede oproep moeten dus ongeveer 140 projecten worden goedgekeurd. En voor de grote subsidies hebben we reeds 3 projecten goedgekeurd. Nu hebben we ruimte voor nog eens 10 tot 12 grote projecten”, zegt Zeballos.

De Matching Grant Facility (MGF) is een competitief fonds ter ondersteuning van kleine boeren, producentenorganisaties, coöperaties, agro-industrieën en agro-verwerkers om de kwantiteit en kwaliteit van hun productie te verbeteren en een betere toegang te krijgen tot de markten in vier prioritaire sectoren: fruit, groenten, wortels en knollen en niet-houtige bosproducten.

SAMAP is een initiatief van de regering van Suriname onder leiding van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met fondsen van de Europese Unie. Het hoofddoel is het versterken van duurzame ontwikkeling voor de landbouw door een meer concurrerende en veiligere productie die de markttoegang voor groenten, fruit, wortelgroenten, knollen en NTFP-producten zal vergroten.

Een aanvraag voor een Small of Large Grant kan tot 30 april 2021 worden ingediend.

UNITEDNEWS