GUYANA IS SURINAME’S BESTE KANS OP AARDGAS

In de megahaven van Suriname, Firebird LNG genaamd, zal 5,4 miljard dollar worden geïnvesteerd om een walbasis en een economische zone te creëren – vergelijkbaar met die van de Vreed-en-Hoop Shore Base Inc. (VEHSI) die de Yellowtail-ontwikkeling van ExxonMobil Guyana zal bedienen.

Phoenix Development en Havenbeheer Suriname zijn de ontwikkelaars. Een belangrijk aspect van het project is een installatie voor vloeibaar aardgas. Maar de ontwikkelaars hebben niet gezegd waar het gas vandaan komt. Suriname is nog niet begonnen met de offshore olie- en gasproductie, ondanks het feit dat in blok 58 verschillende veelbelovende vondsten zijn gedaan.

TotalEnergies en APA Corporation hebben beide evenveel aandelen. De maatschappijen zijn zich nu aan het oriënteren, proberen een hoeveelheid van de olie- en gasvoorraden samen te voegen en een definitieve investeringsbeslissing aan te kondigen. En zelfs als dat snel gebeurt, zal het nog jaren duren voordat er aardgas beschikbaar is voor gebruik. Maar weet je wie wel? Suriname’s buurman – Guyana.

Guyana is klaar om te profiteren van de dalende gasproductie in Latijns-Amerika. In 2015 heeft het land een uitzonderlijke aardgasreserve opgebouwd – 17 biljoen kubieke voet. Dat is een kwart van de 11 miljard vaten olie-equivalent die ExxonMobil Guyana heeft ontdekt in het offshore Stabroek Block.

Nog mooier is het feit dat zich in het zuidoostelijke deel van het Stabroekblok nabij de grens met Suriname aanzienlijke hoeveelheden aardgas bevinden, volgens een kaart van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen die is gepubliceerd in zijn 2023 Energy Brief. En Guyana is niet van plan al het gas te gebruiken.

Het Gas-to-Energy project moet 50 miljoen kubieke voet aardgas per dag aan land brengen om de energieproblemen van het land te verlichten. De rest? wil het exporteren, aldus president Dr. Irfaan Ali.

De geplande gasinstallatie van Guyana zal het droge gas voor elektriciteit en de aardgasvloeistoffen (NGL’s) scheiden. De pijpleiding kan nog eens 80 miljoen kubieke voet vervoeren, waarvoor volgens vicepresident Dr. Bharrat Jagdeo verschillende afnemers  belangstelling hebben getoond. Het gas kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder kunstmest, basaltvezel en diervoeder. En het land overweegt zelfs een tweede pijpleiding aan te leggen om nog meer gas aan te voeren.

Het gas zal afkomstig zijn van de projecten Liza 1 en 2, maar Guyana heeft ook de derde – Payara, en de vierde – Yellowtail, die in gebruik worden genomen, met nog meer gas op sleeptouw. Er is ook het vijfde goedgekeurde project – Uaru en het zesde potentiële project – Whiptail, die allemaal veel eerder dan blok 58 in productie zullen gaan.

De ontwikkelaars van het Firebird LNG-project zijn begonnen met de procedure voor milieuvergunningen. Volgens informatie die OilNOW heeft bereikt, willen de ontwikkelaars het basisgas uit het land betrekken. Een deal zou dus mogelijk kunnen zijn.

REGIO | GUYANA

 

Facebook Comments Box