GUYANA VINDT MINDER OLIE IN 2023, MAAR POTENTIE BLIJFT ENORM

Bron: OilNow.gy

2022 was een topjaar voor olievondsten in Guyana, met maar liefst negen ontdekkingen in het Stabroek-blok en een belangrijke vondst in het Corentyne-blok. Dit jaar is het wat rustiger, maar er zijn nog steeds nieuwe olievelden gevonden.

In totaal vonden ze in 2022 ongeveer 3,4 miljard vaten olie in Guyana, dit jaar is dat gedaald naar zo’n 800 miljoen vaten. Toch zijn er wel degelijk belangrijke ontdekkingen gedaan.

  • Fangtooth SE-1: In januari vond Hess dit veld, met zo’n 60 meter aan olielaag in zandsteen. Dit vergroot de geschatte hoeveelheid olie in het Stabroek-blok (beheerd door ExxonMobil) naar 11 miljard vaten.
  • Lancetfish-1: In april vond Hess dit veld, ongeveer 6,5 kilometer ten zuidoosten van Fangtooth. Ook hier zat zo’n 28 meter olie in zandsteen.
  • Lancetfish-2: In oktober bevestigde Hess het potentieel van Lancetfish met nog een ontdekking. Ze vonden 38 meter olie in bekende reservoirs en 20 meter in een nieuw gebied.
  • Wei-1: In juni maakten CGX Energy en Frontera bekend olie te hebben gevonden in het Corentyne-blok, zo’n 200 kilometer uit de kust. Dit is een belangrijke vondst buiten het Stabroek-blok.

Wereldwijd was 2023 sowieso een minder goed jaar voor olievondsten, vooral door tegenvallende resultaten in bijvoorbeeld Namibië. Volgens S&P Global zijn er in Guyana minder putten geboord, werd er meer gefocust op het onderzoeken van bekende velden en waren er wat mislukte boringen.

Toch blijft het potentieel van de Guyanese zeebodem enorm. ExxonMobil wil tot 2027 maar liefst 35 putten boren in het Stabroek-blok en heeft ook toestemming aangevraagd om er 12 te boren in het Canje-blok. De olie-avonturen in Guyana zijn dus nog lang niet voorbij!

UNITEDNEWS|REGIO

 

Facebook Comments Box