HANDELSBALANS SURINAME VERTOONT POSITIEVE GROEI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De exportwaarde van Suriname is reeds drie jaren hoger dan de importwaarde.

De handelsbalans vertoond een positief saldo van SRD 547 miljoen per eind 2018. De verwachting voor 2019 is dat het saldo ongeveer hetzelfde zal blijven waarbij er wel een toename van de importwaarde wordt verwacht van ongeveer SRD 100 miljoen.

Reeds in 2016 was er sprake van een positief handelsbalans, ondanks het land hard in een financiële crisis zat. Dit verschil was te danken aan een sterke terugval van de importen die zwaar onder druk stonden van de wisselkoers die in een vrije val terecht kwam. Volgens de officiële cijfers viel de importwaarde in 2016, ten opzichte van 2015, met bijna SRD 800 miljoen terug.

In 2016 is er in totaal SRD 1,4 miljard geëxporteerd aan goederen en diensten. In 2018 schoot dit omhoog naar SRD 2,1 miljard; een stijging van ongeveer SRD 700 miljoen. Ook de import vertoond een stijgende lijn. In 2016 is er SRD 1,2 miljard aan goederen en diensten geïmporteerd. De handelsbalans vertoont in 2018 een stijging van SRD 330 miljoen.

De positieve handelsbalans van de afgelopen 2 jaren is te danken aan de stijging van de internationale prijzen voor olie en goud; de belangrijkste exportproducten van Suriname.

Financiënminister Hoefdraad zegt zich ervan bewust te zijn dat de economie nog steeds afhankelijk is van deze twee mineralen en er hard getrokken moet worden aan de ontwikkeling van andere sectoren. Binnen de overheid zijn er maatregelen getroffen, waaronder versterking van instituten, om in te spelen dreigende recessies. De productie moet toch sneller op gang komen om de afhankelijkheid van olie en goud te verkleinen. Samen met de private sector zal dit moeten gebeuren.

UNITEDNEWS