SAMENLEVING MAG BESTEDING STAATSFINANCIEN CONTROLEREN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

“We zijn in de proeffase. We hopen dat binnenkort te kunnen realiseren dat je het totaal van inkomsten en uitgaven elke dag zal kunnen zien op onze website.

U zal elke dag naar die site kunnen gaan, zoals in andere landen gebeurd, en zien wat de overheid uitgeeft”, zegt de minister Gilmore Hoefdraad over de introductie van het Suriname Transparantie Portaal. Dit is een website die de samenleving zou kunnen bezoeken om in real time mee te kijken in de keuken van de regering en hoe overheidsfinanciën worden aangewend.

Het portaal gaat samen met een mechanisme dat is ingesteld om de realisatie van begrotingen efficiënter te maken. Volgens minister Hoefdraad is dit een mijlpaal in het financiële management van de overheid. De overheid kan via dit smartsysteem direct zien waar overheidsmiddelen naar toe gaan en alle lucht uit de begrotingen halen. De samenleving ziet alle handelingen er gepleegd worden.

Dit nieuw financieel managementsysteem is tot stand gekomen in samenwerking met het Canadees bedrijf Free Balance. Dit bedrijf houdt zich bezig met digitalisering van overheidsprocessen om zodoende te komen tot wat zij noemt: Smart Government.

“U zult in feite elke dag kunnen zien hoe de bestedingen, hoe de inkomsten en uitgaven zich hebben ontwikkeld. Maar je zal ook zien hoe de uitgaves in feite per ministeries zijn verdeeld. Dat zal voor ons in feite the icing of the cake zijn van ons werk ten aanzien van het verbeteren van fiscaal management. En dit is wat wij binnenshuis doen in samenwerking met het team van Free Balance.”

UNITEDNEWS